Walter schrijft over het volgen van runningtherapie tegen depressie. Hij schrijft: “Wij zitten buiten, binnen is het met de zon op de ramen te warm. Flesjes water en plastic bekers staan op tafel. De deelnemers aan de loopgroep zijn stil of praten met elkaar. Ik leg het programma voor de training uit”.
Twee rondjes inlopen, warming-up oefeningen, loopscholing. Daarna het schema: minimaal twee en maximaal vier maal 1000 meter met telkens twee minuten rust.
Verder vertel ik over lopen in de warmte en wat dat betekent voor kleding, drinken, intensiteit van lopen. We beginnen en gaan twee rondjes inlopen.
We blijven bij elkaar en we praten met elkaar
De sfeer is goed. De warming-up oefeningen worden in een kring gedaan, vaak op het grasveld, de loopscholing op de baan. Het schema is nu aan bod. Waar mogelijk zoeken deelnemers van deze runningtherapie met hetzelfde niveau elkaar op.
Na het programma worden nog cooling-down oefeningen gedaan en kort nagepraat over de training.
Ruud is een van de deelnemers
Met sport had hij weinig op. Toen hij het advies van zijn behandelaar opvolgde om zich bij de loopgroep van GGZ aan te sluiten verkeerde hij in een depressie.
De eerste ervaring was voor hem bemoedigend
Het gaf afleiding om aardige mensen te ontmoeten en bezig te zijn met lopen. Tot zijn verrassing gaat het lopen nu steeds beter, voor hem is dit een succeservaring die voldoening geeft.
De ontmoetingen met anderen zijn voor hem erg belangrijk, een compensatie voor het isolement dat dreigde in zijn depressieve fase.
In een mail waarin ik hem vroeg wat het lopen in de groep hem tot nu toe heeft gebracht, schrijft hij:
“Het lopen is voor mij niet alleen leuk, ik ervaar dat het ook voor mijn geestelijke gezondheid belangrijk is. Als ik een week minder heb gesport merk ik gelijk dat ik weer somberder word. En als het lopen een keer niet lekker gaat door een blessure of wat dan ook, geeft het meedoen in de groep toch voldoening en energie. De loopgroep geeft mij moed en kracht om uit het dal te klimmen.”
Samen met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en/of een psychomotorisch therapeut begeleid ik de loopgroep.
Lopen is mijn passie
Ik voel mij betrokken. Ik wil met hen oplopen. Ik wil met hen werken, kracht en moed geven. Ik ben een van hen.
Onder runningtherapie wordt verstaan: Het therapeutisch inzetten van de rustige duurloop ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klachten. (Bram Bakker, Simon van Woerkom, 2008) Je leest er hier meer over.
Meer lezen van Walter van Gelderen?
Meer lezen?
- Herstel is persoonlijk – goede informatie van PsychoseNet
- Van psychose herstellen is bikkelen – uit het ei van psychose
- Heleen Wadman over ervaringsdeskundigheid en InBegrepen
- Wat is Runningstherapie? – Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland (BRTN)
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie