Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht.

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Jim van Os schreef deze toegankelijke boeken:

Trauma Begrijpen in 33 vragen

Psychose Begrijpen in 33 vragen

Neurodiversiteit Begrijpen in 33 vragen

We zijn God niet

Samen beslissen bij afbouwen medicijnen – rechten en keuzes

samen beslissen

Samen Beslissen: Een recht en keuze bij het afbouwen van antipsychotische medicatie. Op het online spreekuur krijgen we veel vragen van mensen die de dosis van hun antipsychotische medicatie willen verminderen of willen afbouwen. Soms krijgen ze dan te horen van de psychiater dat dit niet kan en dat de psychiater er niet aan mee wil werken.

Vragen die mensen dan stellen zijn: kan de psychiater dit weigeren? Moet ik dan iemand anders zoeken? Hoe zit dit voor de wet?

Stel je hebt kanker en je wil je medicatie stoppen

Stel dat iemand kanker heeft en hiervoor chemotherapie krijgt. De chemotherapie slaat goed aan maar de persoon zegt tegen zijn dokter dat hij toch de chemo wil stoppen omdat hij een voltooid leven ervaart en niet verder wil. Mag de dokter dan weigeren om de chemo af te bouwen? Het antwoord is: nee. Als de cliënt wilsbekwaam is moet de dokter meewerken aan het afbouwen van de chemotherapie en de cliënt zo goed mogelijk begeleiden in wat daarna gaat komen. Dit staat in de Wet inzake de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), waaraan alle artsen zich moeten houden.

Hoe zit het dan met antipsychotische medicatie?

Wanneer cliënten die antipsychotische medicatie gebruiken overwegen hun medicatie af te bouwen, zijn er veel vragen en zorgen. Is het veilig? Wat zijn de risico’s? Wat zijn de alternatieven? Een recente ontwikkeling in de Nederlandse gezondheidszorg versterkt het recht van de cliënt om actief deel te nemen aan beslissingen over hun eigen behandeling, een concept dat “samen beslissen” wordt genoemd.

“Samen beslissen”, wat is dat?

In januari 2020 is de WGBO aangescherpt. Het concept van ‘samen beslissen’ staat nu centraal. Hierbij worden de wensen, overwegingen en voorkeuren van de cliënt nadrukkelijk uitgevraagd en betrokken bij medische beslissingen. Het idee is dat cliënten, door actief betrokken te zijn bij hun eigen zorg, betere, geïnformeerde beslissingen kunnen nemen die meer in lijn zijn met hun eigen waarden en voorkeuren.

Wat betekent dit voor cliënten die antipsychotische medicatie gebruiken?
Als een cliënt stabiel is en wilsbekwaam, dan kan de psychiater de wens om medicatie af te bouwen niet negeren. Zelfs als de psychiater bepaalde risico’s ziet, heeft de cliënt nog steeds het recht om een besluit te nemen over zijn of haar eigen lichaam en behandeling. De psychiater kan zijn of haar zorgen in het medische dossier opnemen, maar het besluitvormingsproces moet in samenwerking met de cliënt plaatsvinden.

“Samen beslissen”, de voordelen

Onderzoek heeft aangetoond dat cliënten die actief betrokken zijn bij hun zorg:

  • Meer tevreden zijn met hun beslissingen
  • Meer kennis hebben over hun aandoening en behandelopties
  • En meer geneigd zijn zich aan hun behandeling te houden
  • Bovendien ervaren zorgprofessionals, wanneer zij cliënten betrekken bij besluitvorming, meer voldoening in hun werk.

Ondersteuning in het proces

Er zijn diverse tools en hulpmiddelen ontwikkeld om zowel artsen als cliënten te helpen bij het ‘samen beslissen’-proces. Deze tools kunnen helpen om de opties duidelijk te maken, de risico’s en voordelen van verschillende behandelopties te bespreken en om de wensen en voorkeuren van de cliënt te identificeren. Deze tools zijn nodig, want nog niet alle psychiaters zijn op de hoogte van de wetgeving en de vrijheid die cliënten hebben om afbouwtrajecten aan te gaan, ook als dit risico’s met zich meebrengt.

In de filosofie van de herstelbeweging heet dit “the dignity of risk”. Het is de vrijheid om te experimenteren en hiervan te over de tijd te leren. Herstel is een kronkelig proces van vallen en opstaan. Een experiment kan falen maar dat wil niet zeggen dat de persoon er niet van kan leren.

“Samen beslissen”: Conclusie

Het afbouwen van antipsychotische medicatie is een belangrijke beslissing. Dankzij de aangescherpte WGBO hebben cliënten nu het duidelijke recht om actief betrokken te zijn bij deze beslissing. Psychiaters kunnen niet zonder meer weigeren omdat ze risico’s zien.

Als cliënt heb je het recht om vragen te stellen, je zorgen te uiten en actief deel te nemen aan beslissingen over je eigen gezondheid. Samenwerken met je zorgverlener betekent dat je een geïnformeerde keuze kunt maken die het beste bij jou past.

Afbeelding gemaakt door Jim mbv AI

Meer lezen over samen beslissen?

Een geïnformeerde keuze, word ook donateur. Alle beetjes helpen!

Reacties

10 reacties op “Samen beslissen bij afbouwen medicijnen – rechten en keuzes”

  1. Chris Corveleyn

    Welke psychiaters in België werken met het inzicht: samen beslissen over de medicatie? Mijn zoon vraagt al lang om zijn ipv van injecties(depot) geleidelijkaan orale medicatie te krijgen. Hij neemt zijn medicatie die gecombineerd is met de depot medicatie trouw in. Er wordt geen gehoor aan gegeven. Ik ben ook zijn vertrouwenspersoon.

    1. Chris dank voor reactie. Mag ik voorstellen dat je deze vraag voorlegt aan onze collega’s van psychosenet.be?

  2. maria

    Dank u wel.
    Voor wat u doet in de psychiatrie.
    Ik denk dat het mensen heel veel hoop biedt.
    Mij geeft het ook hoop.
    Ik ben al heel ver met afbouwen.
    40 mg fluanxoldepot per maand.
    Ze zijn ook over mij heel tevreden bij de ggz en vinden het (heel) goed gaan.
    Maar ook bij mij willen ze niet stoppen met de medicatie.

    Vriendelijke groeten.

    1. Hey Maria,

      Wat goed dat jullie er mee bezig zijn. Hero! Neem je tijd, go slow, en probeer de behandelaars te verleiden om het experiment aan te gaan. En ook al lukt het niet om helemaal af te bouwen, dan is het goed om te weten dat je in ieder geval de minimale dosis hebt met de minste bijwerkingen.

  3. Iris

    Ik beslis nu ook samen met de behandelaar over mijn afbouwtraject en dat is echt een positief verschil met mijn ervaringen van jaren geleden!
    Ik ben vaak degene die beslist om even tijdelijk een pauze te houden of te verhogen, wat goed ontvangen wordt. Echt fijn om zo eigen regie te houden.

  4. Jim van Os

    Dank je Maria!

  5. Maria

    Dank u meneer Van Os voor dit blog. Heel behulpzaam !

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *