Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Bram-Sieben

Bram-Sieben schrijft maandelijks een bijdrage voor Psychosenet. Hij is actief voor patiëntenvereniging Anoiksis. Ook is hij als  onderzoeksmedewerker betrokken bij HAMLETT en OPHELIA. Dat zijn twee grote Nederlandse onderzoeken naar het gebruik en afbouw van anti-psychotische medicijnen.

Silvia Ciampelli – onderzoek naar spraak en psychische klachten

Silvia Ciampelli doet onderzoek naar spraak en psychische klachten. Ze onderzoeken depressie, angst en psychose.

Silvia Ciampelli is promovendus en doet onderzoek naar spraak en psychische klachten. Silvia is opgegroeid in Italië, in de regio Toscane. Ze is een talig persoon met een opleiding in de Taalwetenschappen.

Silvia Ciampelli heeft Russisch geleerd en heeft in Engeland en Amsterdam gewoond om ook daar de taal goed onder de knie te krijgen. Vanuit deze interesse en achtergrond wilde ze graag iets met taal doen in haar werk. Daarbij heeft ze geleidelijk interesse ontwikkeld in het doen van onderzoek. Dit kwam onder andere door haar interesse in geestelijke gezondheid waarvoor ze artikelen opzocht en YouTube filmpjes bekeek. Het was voor haar op een gegeven moment duidelijk dat ze daar echt in verder wilde.

Silvia en haar onderzoeken

Om verder te gaan met taal in combinatie met haar interesse in de geestelijke gezondheid is ze verder gaan studeren. Ze startte de Master opleiding ‘Brain and Cognitive science’ in Amsterdam. Daarbinnen deed ze een onderzoek naar verandering in taalgebruik bij schizofrenie bij Iris Sommer, samen met Janna de Boer en Alban Voppel (Alban hebben we leren kennen in deze blog). Een jaar geleden startte Silvia met haar PhD, welke drie jaar zal duren. Silvia heeft al twee publicaties op haar naam staan.

Bij een van de publicaties is Silvia Ciampelli eerste auteur: “Combining automatic speech recognition with semantic natural language processing in schizophrenia“. Dit artikel is via deze link te vinden.

Transcriberen

Binnen dit onderzoek gebruiken ze taalfragmenten onder andere om te bekijken of deze verschilden bij mensen met een psychiatrische diagnose. Het transcriberen (uitschrijven van gesproken taalfragmenten) van de data met de hand voor taalanalyse kost veel tijd en moeite. Daarom heeft zij onderzocht of het uitmaakt of je de data met de hand transcribeert of dat je dat door een computerprogramma laat doen.

Beide manieren zijn daarin nog niet optimaal, maar er bleek geen onderscheid te zijn in nauwkeurigheid tussen de twee methoden. Het automatiseren van deze stap is nodig om het gebruik van taalkenmerken in de behandelingsetting mogelijk te maken. Het gebruik van computerprogramma’s voor het transcriberen kan het onderzoek flink versnellen en dat is echt nodig.

De syntax van taal

In andere studies heeft Silvia onder andere gekeken naar transcriberen , de structuur in de taal. De hypothese hierbij was dat desorganisatie in taal bij mensen met een psychosegevoeligheid ook merkbaar zou zijn in de syntax en niet alleen in de inhoud. De inhoud van de taal is namelijk vaak veranderd bij een psychose of in aanloop daarnaar toe (op semantisch vlak). Wat ze vonden was inderdaad een veranderde syntax of structuur in de taal. Dit was vooral bij vrouwen het geval.

Silvia en het team waarmee ze samenwerkt willen dit onderzoek ook bij andere talen uitvoeren om te kijken of het daar op dezelfde manier werkt. In het Portugees vonden ze bijvoorbeeld grofweg dezelfde resultaten, dat er een veranderde syntax was bij een psychose. Er werd echter geen verschil gevonden tussen mannen en vrouwen. Het onderscheid maken tussen patiënten en mensen uit een controlegroep ging ongeveer even goed.

Nieuw onderzoek

Verder heeft Silvia Ciampelli samen met Hugo Hernandez en twee andere jonge onderzoekers een beurs (Grant) gekregen vanuit het UMCG. Deze kregen ze voor een veelbelovende pilot studie over de associatie tussen fluctuaties in spraak en mentale symptomen. Ze onderzoeken depressie, angst en psychose. Daarbij worden bij studenten 3 keer per dag gedurende een maand spraakopnames verzameld. Veranderingen in spraak zoals de pauzes, de snelheid, de toonhoogte en het volume worden bekeken en in verband gebracht met depressie, angst en psychosesymptomen. Als de resultaten goed uitpakken kunnen ze dat onderzoek uitbreiden.

Omgaan met stress

Silvia zelf heeft ook wel eens stress en momenten dat het wat minder gaat. Zij heeft veel contact met haar vrienden, op zijn minst een keer per week. Dat helpt haar om zich fijn te voelen. Voor de ontspanning speelt ze ook graag met haar katten, of gaat ze een potje tennissen. Ze heeft een tijdje gezocht naar de juiste sport, maar heeft dit in tennis echt gevonden. Daar is ze heel blij mee.

In de weekenden gaat ze graag naar kunst kijken. Zo is ze zeker zes keer bij het Van Gogh museum geweest. Ook houd ze van mode. Zo is ze even in een andere wereld en vergeet ze problemen of deadlines die op haar drukken.

Stigma en sociaal

Silvia merkt dat in haar omgeving mensen niet zo makkelijk praten over (psychische) problemen in verband met angst voor stigma. Silvia ervaart dat in Nederland niet anders, waarbij het toch meestal “goed” gaat. Verder vertelde Silvia dat ze kleinere groepen prefereerde boven grotere groepen. Silvia woont met haar vriend in Amsterdam en ze hebben twee katten.

De boodschap van Silvia Ciampelli:
“Moed is niet het gebrek aan angst, maar de overwinning op de angst.”

Noot van de redactie:

Onderzoek naar verschillen tussen mensen met en zonder psychosegevoeligheid kan zeker belangrijk zijn. Het risico is wel dat, indien er verschillen worden gevonden, onduidelijk is waar deze verschillen door komen en wat de relevantie zou kunnen zijn.

Mensen met psychosegevoeligheid hebben vaak hele andere ervaringen in het leven opgedaan die op subtiele wijze impact kunnen hebben op de taal- en spraakontwikkeling. Behandeling met antipsychotica, gedwongen opname, discriminatie en uitsluiting kunnen ook grote impact hebben op de persoon. Men moet daarom voorzichtig zijn in het interpreteren van gevonden verschillen als bewijs van onderliggende “biologische” veranderingen.


Bram’s kennismaking met de wetenschap. Bram zijn blogs hebben als doel meer bekendheid te geven aan het onderzoeksveld rondom psychoses met ruimte voor de persoonlijke kant van de onderzoeker.

Zelf is Bram betrokken bij het onderzoek HAMLETT/OPHELIA, naar de effecten op de lange termijn van korter of langer medicijngebruik op herstel van een psychose.”

Photocredits: Screenshot van geluidsfragment Silvia.

Meer lezen over wetenschap?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

 

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *