Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Social media – mag ik mijn leven terug?

Stoppen met de social media. Geeske schrijft: "Ken je dat ook? Als gewoonte de socials op je telefoon checken zodra je even vrije tijd hebt?

Geeske schrijft over stoppen met de social media. Ze schrijft: “Ken je dat? Heb je even vrije tijd tijdens of na een drukke dag, betrap je jezelf erop dat je even ’tot rust komt’ door vluchtig door je socials te scrollen op je mobiel?”

Me-Time achter een schermpje?

Of zit je in de achtertuin op die ene mooie avond jouw LinkedIn, Insta of Facebook te checken in plaats van de kikkers, vogels, vleermuizen en de egels in de tuin te spotten? Ik deed het wel. “Achteraf gezien denk ik van ja… Het is toch wel zonde van mijn tijd geweest”.

Het is zo’n avond. De kinderen zijn op bed, de afwas is klaar, de huisdiertjes hebben hun eten gekregen en zijn klaar voor de nacht. Ik zit op de bank met mijn partner. Na een drukke dag heb ik eindelijk even vrije tijd. Tijd voor mezelf. Me Time. Tijd om te koesteren. En wat doe ik? Ik pak mijn telefoon en zet het kleine schermpje aan. Ik ga kijken welke berichten er zijn geplaatst op mijn social media kanalen. Ik hoef er helemaal niet voor na te denken, ik word hersenloos vermaakt.

Gratis afleiding zonder waarde, lege en onvolledige informatie, gekregen zonder werkelijk in contact te staan met iemand. Het riedeltje is voor mij op zo’n moment vaak hetzelfde. Zo gaat het meestal:

Zuchtend ontdek ik dat:

  • Er niets interessants is geplaatst, ik scroll doelloos verder en leer er niets van. Zeg… Ik kan toch niets missen?;
  • Er werk gerelateerde zaken via de socials binnen zijn gekomen aan mijn persoonlijke adres. Opeens ben ik hierdoor opgemerkt toch weer aan het werk gegaan. Niet grappig en zeker niet ontspannend;

Veel andere scenarios zijn er eigenlijk niet. Niet bij mij tenminste. Soms staan er natuurlijk ook wel eens leuke, inspirerende of andere nuttige zaken op de socials. Des te vaker gooi ik mijn tijd weg die ik aan veel leukere zaken had kunnen besteden. Of voel ik me doelloos, gestrest, buitengesloten of simpelweg niet erg nuttig in deze wereld na het lezen van alle berichten die ik gewoon ook helemaal niet bij kan houden.

Social media, het lijkt wel een verslaving!

Geeske Roorda: “Ik wil niet langer dat het checken van mijn Social Media kanalen een gewoonte is.

Het is niet de eerste keer dat ik deze ontdekking doe. Twee jaar geleden gooide ik ook alle socials van mijn telefoon en leefde ik enkele maanden zonder socials. Ik kan me er weinig meer van herinneren, behalve dat ik na 3 maanden de eerste app er weer opzette, waarschijnlijk omdat ik mezelf wijs maakte dat het voor mijn werk toch echt handiger was. En zo werd ik toen binnen een paar weken weer opgeslokt door mijn oude ritueel van 10 keer per dag de socials op mijn mobiel checken. Het lijkt volgens mij best wel op een verslaving.

Drie maanden gelegen had ik weer zo’n eureka! moment. Of noem het een ‘Sufferd, waar ben je toch helemaal mee bezig?‘ moment toen ik ik voor een groot sportcomplex in de buitenlucht bewust zat te wachten tot mijn zoon klaar was met zijn judo training. Ik ben sinds een jaar of 10 ook vaak bezig met mindfulness en wandelmeditaties. Even wakker wachten en rondkijken bij een sporthal om te kijken wat er in de omgeving gebeurt vind ik altijd interessant. Wat je daar spot zijn veel bewegende mensen, mensen die met een doel komen, teams die hartelijk en vertrouwd met elkaar omgaan en samen het complex verlaten. Echt een genot om naar te kijken. En ook zijn er die talloze ouders die allemaal zij-aan-zij op stoeltjes en banken zitten terwijl ze op hun mobieltje aan het kijken zijn tot het moment dat hun kroost ze op de schouders tikt.

Bewustwording is goud waard

De mobiele telefoon is een prachtig apparaat wanneer je er nuttige dingen mee doet. En daar voelde ik hoe het wringt bij mij, en dan met name de socials. Wat brengt het, wat kost het me? Wat mis ik erdoor?

Die avond heb ik mijn telefoon geschoond: Sinds 3 maanden is LinkedIn eraf, en ook Facebook en Instagram. Meer had ik er gelukkig niet op staan. Alles is weg. Maar wel met beleid: Op mijn vaste pc kan ik al m’n socials nog benaderen, dus ik ben niet helemaal offline, wat is ook weer niet de bedoeling. Op mijn vaste pc is het niet aantrekkelijk om zaken even snel te checken, daardoor werkt deze oplossing voor mij. Ik kijk sinds enkele maanden nog 1 à 2 keer per week op mijn socials. En raar maar waar, ik ben dan binnen 5 minuten uitgekeken. Eenmaal uit de greep van de gewoonte houdt de inhoud me niet meer echt lang vast.

Is het vol te houden?

Dat is altijd een gevaarlijke vraag. Ik heb geen idee. Inmiddels ben ik er zelf een aantal maanden van de socials af en bevalt het goed. Soms verveel ik me even zo’n klassiek momentje op de bank. Dan voel ik de oude gewoonte nog steeds. Dat gevoel herken ik. Die tijd vul ik nu bewust anders in.

Ik heb het gevoel dat de enige manier om te stoppen met zo’n gewoonte bewustwording is. Ik ben me meer bewust van de rol van mijn mobiele telefoon en de socials in mijn leven. Vraagje: Is het jou in jouw omgeving al eens opgevallen hoeveel mensen op mooie, intermenselijke momenten afwezig zijn doordat ze op hun telefoon zitten. Ja? Dan zit je al aardig goed zou ik zeggen! Nee? Of weet je het niet? Misschien moet je wat vaker van je schermpje opkijken om dat te zien.. 😉

Fotografie en bewerking: Geeske Roorda

Meer lezen over stoppen met de social Media?

Meer lezen over sociale interactie?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *