Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Somatische oorzaken van psychose en stemmingsklachten

somatische oorzaken van psychose

Wat de oorzaken van psychose zijn is niet precies bekend. Een eenduidig antwoord is er niet en verschilt per persoon. Soms is er een duidelijk verband met vroegere gebeurtenissen, met drugsgebruik of slapeloze nachten. En soms zijn er somatische oorzaken, zoals een vitamine B12-tekort, hoofdletsel, CVA of de ziekte van Parkinson.

Somatische oorzaken van psychotische- en stemmingsklachten herkennen is belangrijk omdat deze vaak goed behandelbaar zijn, zo pleit een groep onderzoekers van het UMC Utrecht. Ook is de prognose en het beloop van klachten vaak anders wanneer er een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag dit. Deze herkennen blijkt in de praktijk nog niet zo eenvoudig. Dat komt enerzijds omdat er heel veel somatische aandoeningen zijn die psychische klachten kunnen veroorzaken. Anderzijds omdat deze aandoeningen niet vaak voorkomen, waardoor hulpverleners in de GGZ er relatief weinig mee in aanraking komen.

Mogelijke somatische oorzaken

Om meer te weten te komen over de belangrijkste somatische oorzaken van psychose en stemmingsklachten als manie en depressie voerden de onderzoekers een literatuurstudie uit. Ze maakten een overzicht met somatische aandoeningen als differentiaaldiagnose (= soort voorlopige diagnose waarbij je kijkt naar mogelijke aandoeningen die klachten kunnen veroorzaken). Deze lijst werd opgesplitst in zes groepen: endocrinologische oorzaken; vitaminedeficiënties, elektrolyt stoornissen en hematologische oorzaken; metabole oorzaken; infectieuze oorzaken; neurologische oorzaken ; en auto-immuunziekten.
Naast mogelijke oorzaken brachten de onderzoekers ook per aandoening de belangrijkste klinische aanwijzingen in kaart.

De Jonge Psychiater publiceerde gister het wetenschappelijke artikel ‘Herkenning van somatische oorzaken van psychose en stemmingsstoornissen: een systematisch overzicht‘ waarin de resultaten van de literatuurstudie worden gedeeld. Met het artikel hoopt de groep onderzoekers psychiaters en andere hulpverleners in de GGZ te ondersteunen bij het vaker en sneller herkennen van somatische oorzaken van psychose en stemmingsklachten.

Wist jij dat lichamelijke problemen psychische klachten kunnen veroorzaken, en andersom?



Lees hier het artikel:
Herkenning van somatische oorzaken van psychose en stemmingsstoornissen: een systematisch overzicht
Auteurs: Lot D. de Witte, Dominique V.C. de Jel, Hans C. van Mierlo, Moniek A. de Witte, Wiepke Cahn, Jurjen Luykx en Christiaan H. Vinkers

Meer over oorzaken van psychose

Reacties

3 reacties op “Somatische oorzaken van psychose en stemmingsklachten”

  1. Edith

    Bij mijn zoon werden de psychosen veroorzaakt door het klinefeltersyndroom xxxy. Het heeft 36 jaar geduurt voor we hier achter waren

  2. clara koek

    nuttige aanvulling Anne, dankjewel!

  3. van der borght Guy

    Dit is een goed onderzoek en een stap in de goeie richting. Bij de opsomming van psychoses staat ook vroegere gebeurtenissen. Stel dat je een draagkracht hebt van 10 en de vorige gebeurtenissen staan voor een 3, dan kan je in het dagelijks leven een zeven aan. Moet je op een dag door een samenloop van gebeurtenissen tot een 8 gaan, dan ga je in psychose want het potje van gebeurtenissen en de druk in het dagelijks leven vormen een 11. Daarom pleit ik er ook voor leer deze persoon omgaan met de gebeurtenissen, laat hem erover vertellen, zodat de drie een twee of een één wordt en dan kan hij meer druk in het dagelijks leven aan. Het aspect gevoelens wordt volgens mij nog altijd onderschat.
    Zelf heb ik vastgeroeste gevoelens losgemaakt, ik kan je verzekeren ik heb meer energie en meer marge in het dagelijks leven.

    Als je moest weten hoeveel mensen er na een opname rondlopen met een potje neergedrukte gevoelens over de opname. Want de opname heeft veel losgemaakt en eigenlijk is het makkelijker om deze herinneringen weg te drukken.
    Het moeilijk aan gevoelens is dit is niet zichtbaar, niet tastbaar, maar het is wel aanwezig.

    http://www.ervaringpsychose.be en http://www.ervaringsdeskundigepsychose.be

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *