Voor veel mensen komt het woord ‘stigma’ bekend voor. Maar als je vraagt wat het betekent, komen ze niet uit hun woorden… Google deze vraag en je krijgt 422.000 hits binnen 0,31 seconden! PsychoseNet zette de belangrijkste beschrijvingen voor je op een rijtje maar heeft daarna ook een vraag voor jou…
Wikipedia
“Een stigma is een schandvlek of brandmerk dat aan een bepaald persoon, een groep personen of aan een zaak wordt gekoppeld. Een stigma kan ook een vooroordeel zijn dat leeft bij een bevolkingsgroep.
In het Nederlands kent men het afgeleide werkwoord “stigmatiseren“. Synoniem hieraan is het “brandmerken”. Deze woorden worden gebruikt in overdrachtelijke zin.
Als men een bepaalde groep brandmerkt/stigmatiseert, dicht men die groep als geheel een bepaald negatief kenmerk toe. Het is voor de gestigmatiseerde groep, zoals het voor een gebrandmerkte onmogelijk is van het merkteken af te komen, zeer moeilijk om een stigma kwijt te raken.” wikipedia
Samen Sterk zonder Stigma
“Stigmatisering is een proces waarin een groep personen negatief wordt gelabeld, veroordeeld en uitgesloten. Dit gebeurt op grond van gemeenschappelijke, afwijkende kenmerken en/of gedragingen die angst of afkeer oproepen. Degenen met de psychische aandoening worden hiervoor verantwoordelijk gehouden. Vaak is sprake van overdrijving.” samensterkzonderstigma
Van Dale woordenboek
“Iets dat afbreuk doet aan iemands reputatie; brandmerk.” vandale
Help Ik Heb Een Psychose
“Een stigma is een vooroordeel dat aan een bepaald persoon wordt gekoppeld. Als je stigmatiseert maak je een verschil tussen ‘ons’ als normale mensen en ‘hen’ als abnormaal en psychisch ziek. We gebruiken dan stereotypen om de verschillen te benadrukken. Onwetendheid, verkeerde informatie en schrikbeelden in de media versterken deze verschillen nog eens.” helpikhebeenpsychose
Peers2Peers
“Stigma komt voort uit vooroordelen. Mensen hebben een natuurlijke neiging om de wereld om hen heen te begrijpen en tot op zekere hoogte voorspelbaar te maken. Vooroordelen helpen daarbij, omdat die het gedrag van mensen die bij een bepaalde groep horen voorspelbaar maken. Vooroordelen berusten op aannames die gebaseerd zijn op groepen mensen en veelal niet meer kloppen als je ze toepast op individuen. Ze worden gevoed en ook afgebroken door ervaring met individuele leden van een groep waar het vooroordeel op rust.
Het hebben van vooroordelen is in principe geen probleem, mits de ideeën niet omgezet worden in gedrag. Op het moment dat dat gebeurt spreken we van stigmatisering (B. Anthony, A. Plooy, e.a.).
Vooroordelen zelf verdwijnen door contact met de beoordeelden. Het hebben ervan is een diep geworteld menselijk fenomeen en kan nauwelijks worden voorkomen. Dat is anders voor stigmatisering, omdat het daar gaat om gedrag op basis van vooroordelen. “ peers2peers
Nu jij: laat van je horen en vertel jouw stigma-verhaal
De omschrijvingen hierboven liegen er niet om. Het gevolg van stigma laat zich raden. Schaamte, zelfveroordeling, angst en buitensluiting worden vaak in één adem genoemd. In maart 2013 lanceerde Samen Sterk zonder Stigma een informatieve website die tot bewustzijns- én gedragsverandering moet leiden.
Zo’n landelijk initiatief is prachtig en helaas ook hard nodig. Maar het bekende spreekwoord luidt: Verander de wereld, begin bij jezelf!
Als tegengeluid willen we daarom ook succesverhalen horen!
Heb jij te maken gehad met (zelf)stigma en ben je uit dat ‘hokje’ ontsnapt? Heb jij mensen in je omgeving bewust kunnen maken waardoor ze anders tegen jou of een bepaald persoon gingen aankijken? Of was jij zelf ooit degene die een ander stigmatiseerde en zijn je ogen geopend door een gesprek of gebeurtenis?
Stigma moet plaatsmaken voor begrip en wij horen graag hoe jouw (grote of kleine) bijdrage hierin is.
Deel je reactie hieronder!
Redactie PsychoseNet
Geef een reactie