Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Stilte voor de storm – Een zoektocht naar stabiliteit

lijnen in de GGZ

Het leven van Geeske is hectisch in 2015. Ze heeft een fijne partner die goud waard is. En ook twee jonge kinderen die ze combineert met haar werk tijdens haar thuiswerkdagen. In een grote reorganisatie wordt ze herplaatst op een nieuwe functie. In tegenstelling tot haar teamgenoten die onslagen worden. Het zorgt voor veel spanning.

Ik krijg op mijn werk last van opvallende psychische klachten en ik kom daar helemaal tot stilstand. Ik doorkruis in de zorg vervolgens vele hokjes -ik word overal aangevinkt als niet passend- bij en ben binnen een jaar uitbehandeld bij de tweedelijns GGZ-instelling.

Met ieder hokje werd ik verder doorgeschoven naar de Exit van de instelling

“Mijn ziekte is een groot probleem”, zegt mijn argwanende arboarts bij ieder bezoek tegen me. Hij is de man die me nooit gelooft. Herhaaldelijk geeft hij aan dat hij hoopt dat ik een persoonlijkheidsstoornis heb. “Want daarmee heb je geen recht op ziekte, want dan ben je gewoon zo”, vertelt hij me keer op keer. Hetzelfde geldt volgens hem voor mijn depressie.

Na ieder bezoek aan deze arts moet ik weer in zes weken tijd opbouwen van vijftig procent naar honderd procent productiviteit. Mijn leidinggevende draait deze opbouwschema’s gelukkig iedere keer direct weer terug en sluit uiteindelijk ook persoonlijk aan bij de gesprekken met mijn Arbo-arts. Hij stelt mijn Arbo-arts tijdens een bezoek de vraag “Wat is nu eigenlijk een Gaf-score?”. Vervolgens slaat de arts volkomen stil. Ik leg hem uiteindelijk uit wat de Gaf-score inhoudt op mijn formulieren. Hij lijkt nu pas voor het eerst beschaamd.

Na een jaar ziekte vraagt mijn werkgever via de arboarts een expertise onderzoek aan bij een commerciële eerstelijns GGZ-instelling om meer inzicht over mijn ziektebeeld te krijgen.

Het ééndaagse onderzoek dat volgt geeft meer duidelijkheid dan de gespecialiseerde GGZ-instelling in een jaar kon geven

Aangezien ik net uitbehandeld ben en niet meer weet waar ik nog terecht kan, besluit ik maar over te stappen naar deze eerstelijns instelling. Ik houd van de diepe rollende lach van mijn nieuwe therapeut; hij is open, halverwege de dertig en is leergierig. Mijn dissociëren blijkt al snel een moeilijkheid. Hij probeert door middel van pressie door de dissociatieve laag te breken in intensieve dubbele sessies. Ik weer hem effectief af vanuit oude beschermingsmechanismen.

Binnen enkele weken glijd ik langzaamaan verder onderuit. Mijn energieniveau stijgt van hypomaan tot manisch waarin ik prachtige energiebanen om me heen zie die mijn pad wijzen. Ik heb ook heldere rustige momenten.

Ik stel mijn therapeut de vraag of ik wellicht een dissociatieve stoornis heb. Ik wil dit graag laten onderzoeken. Mijn therapeut geeft als antwoord dat hij op YouTube een filmpje heeft gezien over dissociatieve stoornissen en zegt me: “Dat moet je echt niet willen.” Hiermee is het direct einde discussie. Ik zak steeds dieper in een lange depressie, waarin ik de overtuiging opvat dat mijn gedachten afleesbaar zijn en kom hallucinaties tegen op mijn pad. Ik vertrouw niemand en zak nog dieper.

De worsteling is onmenselijk

Weer wat verder in de tijd onderbouw ik bij deze psycholoog mijn vermoeden dat ik mogelijk een bipolaire stoornis heb. Hij luistert naar me en blijkt dan wel direct bereid te zijn om dit verder te laten onderzoeken.

Een psychiater, eenmalig ingehuurd, stelt enkele weken later de bipolaire stoornis vast en vraagt me wat ik in hemelsnaam bij deze eerstelijns instelling te zoeken heb. Hij schrijft lithium voor, benadert mijn huisarts die me in moet gaan stellen en die ook de reguliere bloedspiegelcontroles moet gaan uitvoeren.

Ook schrijft hij een spoedbrief waarin staat dat ik direct door een gespecialiseerde instelling gezien moet worden. Hij houdt uit eigen beweging een vinger aan de pols voor mij binnen deze eerstelijns instelling.

Het is tijd voor weer een nieuwe stap, terug naar de gespecialiseerde GGZ. Ik wil niet terug naar mijn ‘oude’ regionale GGZ-aanbieder (die uit mijn eerdere blog). Ik wil graag naar een andere zorgaanbieder waar kennis van de bipolaire stoornis is. ‘Dat zou toch geen onredelijk idee mogen zijn?’, denk ik bij aanvang nog heel optimistisch. De praktijk blijkt toch weerbarstiger.

Fotocredit: Geeske Roorda

Reacties

9 reacties op “Stilte voor de storm – Een zoektocht naar stabiliteit”

  1. Pjotr Kuilboer

    En Geeske, waar brengt al dat jagen, opjagen, gejaag, jou en mij, ons en iedereen ?
    Een tijdje of een hele tijd stilstaan kan je heel veel brengen, zoals loslaten en een nieuwe/jouw weg inslaan.
    Zo iets als bezinning, vrede en herorientatie

  2. Pjotr Kuilboer

    Na al dat hollen lijkt het me niet verkeerd om even of wat langer te parkeren.
    Na hardlopen is het goed om tot/op adem te komen lijkt me.
    Er is niks verkeerd m.i. aan een tijdje stilstaan.
    Zodat de vraag zich kan aandienen: “Wat wil ik met en in mijn leven ? ”
    Wat is je droom ?
    En waar een droom/wil is , is een weg.

  3. Dag Mireille,

    Als ik jouw intro-zin lees (Mijn leven: Een fijne partner, goud waard! Een stalkende moeder, ze maakt mijn wereld langzaamaan steeds onveiliger met haar on(be)grijpbare woede.) dan vermoed ik in jou een volwassen KOPP – Kind van Ouder met Psychische Problemen. KOPP zijn heeft erg veel invloed op je emotionele huishouding en je vermogen om daar balans in aan te brengen.
    Het kan veel aanvullen als je je – naast in bipolaire stoornis – ook in je KOPP-zijn verdiept. De impact van je achtergrond overzien, jouw eigen reactie (bipolariteit) begrijpen, e.e.a. op waarde schatten en integreren in je leven. Dat alles zou kunnen maken dat je ermee leert omgaan. Al zou ik voorlopig (als ze werken althans) de pillen niet laten staan.

    Hartelijke groet,
    Kassandra Goddijn

  4. Emmie Boering

    Beste Mareille,
    Zowel je blog als je antwoorden maken me heel erg benieuwd naar je deel drie. Complimenten voor je duidelijke uitleg en analyse.
    Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat je zoekt bij de gespecialiseerde instelling. Ik leg even uit waarom.
    Voor mij werkt het na 14 jaar andersom; ik ben intussen zelf gespecialiseerd in het hebben van een bipolaire stoornis. Ik kan er goed mee leven, ik herken extreme emoties en probeer goede omstandigheden voor mezelf te creëren. Daarmee beperk ik het risico op een hypomane of depressieve periode. Ik voel me afgestudeerd bij de specialist waar ik veel van heb geleerd en wil hooguit af en toe voor controle naar mijn huisarts in plaats van, in mijn geval, naar Psyq. De huisarts heeft echter liever dat ik gespecialiseerde zorg houd. Dat zet me aan het denken. Vandaar mijn vraag aan jou!

  5. Mireille van ’t Sterrenwoud

    Hallo Karel, bedankt voor je mooie reactie. Dank je wel.

    Hallo Marjory, ook jij bedankt voor je activerende woorden. Ik hield en houd van mijn moeder, ze had uiteraard ook haar eigen levensverhaal. Ik heb daar begrip voor en koester dan ook geen enkele wrok in haar richting. Mijn moeder heeft als volwassene een vreselijk (moeilijk) leven gehad en ze was helaas geheel niet in staat tot een normale gezonde manier van genieten. Ze is inmiddels overigens ook overleden.

    Vroegkinderlijke traumatisering, zeker als er meerdere kinderen hierbij betrokken zijn, en stalking zijn ernstige aangelegenheden. Gebeurtenissen die een lange nawerking hebben op kinderen en volwassenen. Ik wens het niemand toe. Ik heb overigens geen last van perfectionisme op het moederschap.

    Ik heb een prachtig leven en knallen heb ik voorheen altijd in ruime mate gedaan. Ik ervaar het als veel fijner om niet meer te hoeven knallen, om niet meer steeds door de oude overweldigende angsten heen te willen denderen of om mijn grenzen steeds mijlenver uit te rekken om hoog te presteren. Ik geef vandaag de dag de voorkeur aan rust, persoonlijke groei en een fijne balans. Dat werkt perfect voor mij. 🙂

  6. Marjory van twist

    Jouw probleem is je relatie met je moeder, Je probeert afstand van haar te houden – dissocsieren – terwijl je moet leren van haar te houden zoals zij werkelijk is, want jiji BENT haar. Jouw perfectionisme zit je in de weg, als jij kon zijn als je moeder, kon je genieten van het leven.

    Ik heb zelf een bipolaire stoornis en dat komt omdat ik een vrije seksuele moraal heb. Ik leef zoals de mensen in de jaren zestig. Ik geloof dat dat komt omdat ik toen geboren ben, en dat ik die mentaliteit uit de lucht heb opgepikt. Mijn ouders waren heel degelijk en helemaal geen hippie, maar het zit in de muziek. Mijn moeder had altijd de radio aanstaan op Hilversum 3, en dat heb ik gehoord, inclusief de teksten, en later in de jaren tachtig ook de clips en AVRO Toppop.

    Koester je jeugd, geef je moeder een positieve rol, waardeer wat ze heeft gedaan voor anderen en voor zichzelf. ook al vindt ze zelf dat ze zichzelf altijd heeft weggecijferd. Maak elkaar niet kleiner dan nodig, jullie zijn twee geweldigde vrouwen die lol kunnen maken met elkaar.

    Dit betekent dat jij en ik allebei geen stoornis hebben, alleen kwetsbaarheid voor de grootste liefde van je leven: je moeder. Logisch toch? Weg met die pillen en die artsen, ga eens stappen met je moeder (naar de kroeg) en pak je werk weer op en ga knallen!!!

  7. Karel Burgs

    Ja das ook een van de problemen hè. De rol van de omgeving die je maar beperkt zelf in de hand hebt. Zelfs de rol van omgevingen die al lang niet meer bestaan soms maar toch door blijven werken en een soort continu energieverlies in het lichaam bewerkstelligen. Terwijl je soms nog van alles zou willen wat dan gewoon niet meer gaat.of, en das ook opmerkelijk, de ene keer heel veel gaat en de volgende keer amper iets. Dus dat die energieverdeling steeds belangrijker wordt. Selectief omgaan met mensen helpt me soms. Van sommigen krijg ik energie en van anderen raak ik juist leeg. Maar dat hebben mensen ook bij mij. Daarbinnen is het een continue zoektocht waarbij zelftwijfel een grote rol kan spelen. Een krachtig ankerpunt in het lichaam zou helpen overal stabieler te staan maar dat is soms moeilijk te vinden. Alleen zijn combineren met sociaal haalbaar functioneren probeer ik te ontwikkelen maar in genormaliseerde gesprekken zit er in het lichaam vaak toch iets te drukken waardoor het ook weleens misgaat. En dat begrijpen mensen niet. En de schaamte is dan weer terug want eigenwaarde is volgens mij ook alleen maar rationeel stuurbaar. Iedereen weet dat mensen gelijkwaardig zijn. De onderliggende emoties voelen het heel anders als het mis gaat.

  8. Mireille van ’t Sterrenwoud

    Hoi Karel,

    Deze opbouw is voor velen herkenbaar, dank je wel. Bewaken van belastbaarheid en balans doet veel goeds. Ik ben na enkele jaren van ontregeling uiteindelijk moegestreden op lithium ingesteld en heb het verschil mogen merken. Het beperken van externe belastende omstandigheden is inderdaad ontzettend waardevol. In mijn periode van ziekte heb ik ervaren dat dit helaas erg lastig te realiseren was omdat een bepaald familielid, en op een zeker moment ook de hulpverlening, voor het leeuwendeel van de overbelasting en een intense onveiligheid zorgde. Ik vond het een lastige zoektocht.

    Mijn verhaal gaat binnenkort trouwens verder in een derde deel.

  9. Karel Burgs

    Herkenbaar’ zo’n verhaalopbouw. Maar dus uiteindelijk toch een diagnose en lithium. Ik vraag me vaak af of extremere stemmingswisselingen niet in eerste instantie gebaat zijn met met verlagen van ambitie ivm lagere belastbaarheid, of het leven meer in de breedte inzetten ipv de nadruk op werk. Mijn persoonlijke ervaringen is dat vooral bij overbelasting en ( sociale) stress er problemen ontstaan. Als het contra gedrag wat op deze site beschreven wordt afdoende is, dan is voor mijzelf leven zonder medicatie prettiger. Alhoewel je dan wel goed op moet letten en veel stressfactoren je niet in de hand hebt. Ik heb indertijd zo ongeveer alle gangbare pillen wel gehad en weer gestopt. Van lithium werd ik helemaal vlak en doods. Niets interesseerde me meer. Sommige mensen die ik ken zeggen er baat bij te hebben. Zou mooi zijn als bv werkomstandigheden ed zodanig positief zijn dat frustraties beperkt kunnen blijven. Door overbelastende omstandigheden medicatie nodig hebben of door een stoornis sneller in je leven in overbelastende omstandigheden terechtkomen? Moeilijk kip en ei verhaal soms denk ik. als individu kun je hooguit je omstandigheden soms veranderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *