Myrrhe: “Soms is het even of al langere tijd erg zwaar. Somberheid die maar aanhoudt of spanning die niet weggaat. Soms is het echt ondragelijk en komen er gedachten aan de dood of in ieder geval een wens dat het lijden een keer mag stoppen. Om te mogen stoppen met strijden. Dit zijn de meest pittige tijden”.
Het leven lijkt wel een beproeving
Wat kun je nog aan? Wat kun je nog dragen? Is dit wel dragelijk? Ik heb dit meerdere keren meegemaakt en wat ik nu kan zeggen is: het gaat een keer voorbij, het gaat een keer over. Op het moment zelf als je er midden inzit is het lastiger om dit te beseffen en om te relativeren. Vandaag heb ik twee keer de crisisdienst gebeld omdat ik het niet trok. Ik had suïcidale gedachten en voelde me radeloos. Ik ben veilig genoeg dus er is geen opname indicatie, want ik zou mezelf nu niets aan doen. Het zijn slechts gedachten. Maar thuis alleen is ook vrij pittig. Toch gaat het steeds net wel, maar ik balanceer op een randje.
Ik denk veel na over verlies
Ik ben zoveel verloren door die psychoses, vrienden, werk, carrière, maar ook mezelf ben ik verloren. Verder zit ik heel erg met de negatieve symptomen. Neerslachtigheid, somberheid, afgevlakt zijn, minder zin hebben in dingen die ik normaal heel leuk vind. Een echte remedie is er niet.
Er zijn wel dingen die helpen zoals zwemmen, hardlopen, yoga en mensen zien. Vanmorgen ben ik weer voor het eerst sinds lange tijd gaan hardlopen. Dat was echt fijn. Ook heb ik me opgegeven voor een aantal proeflessen om te gaan dansen. Spannend, maar wel leuk!
De somberheid gaat niet zomaar weg
Soms is het ook een kwestie van stoppen met strijden tegen de somberheid. Je kunt hem niet wegstrijden. Wel kun je hem aanvaarden en vrede hebben dat het zo’n dag is. Ik belde vandaag dus twee keer met de crisisdienst en die gaf als advies om niet te strijden en steeds een half uurtje iets te doen zoals tekenen en breien en liefst ook met muziek aan zodat je afgeleid werd. Ik heb het advies opgevolgd en ook een Lorazepam genomen (dat mocht) en ben gaan breien en nu ben ik gaan schrijven.
Het is echt blijven zoeken steeds. Op het ene moment ben ik aan het piekeren, op het andere moment ben ik aan het verwerken. Gisteren heb ik een leuke middag gehad met de huiswerkbegeleiding. Jezelf overwinnen en toch dingen doen die je spannend vindt loont wel. Het is echt een zoektocht wat werkt er wel en wat werkt er niet in welke fase. Dat verschilt dus ook. Het is dus je eigen handleiding schrijven en deze continu aanpassen.
Perspectief behouden
Ik probeer een plan te maken voor mijn leven met korte termijn doelen en lange termijndoelen. Dit in het kader van perspectief. Zo heb ik een vakantie naar Parijs met mijn vader geboekt. Dat is leuk om naar toe te leven. Ook liggen er plannen om te gaan werken op een biologische boerderij tegen kost en inwoning. Verder plan ik yoga, zwemmen, hardlopen en dansen in. En natuurlijk is schrijven belangrijk. Dat zijn de korte termijndoelen. Om uiteindelijk drie boeken af te hebben is ook een lange termijndoel.
Verder kreeg ik als tip van een behandelaar om jezelf te leren focussen op dingen die goed gaan. Het is dus een switch die je moet maken in je waarneming. Dat ben ik nu aan het trainen. Er komen twee nieuwe boeken van mij aan een over de afbouw van antipsychotica en één over herstel na psychose.
Denk je aan zelfmoord?
Denk je aan zelfmoord? Bel of chat met 113 Zelfmoordpreventie.
Dat kan 24 uur per dag. Bel 113 of ga naar www.113.nl.
Meer lezen over psychose en herstel?
- Mijn weg naar een psychose – herstelverhaal van Bart
- De 5 fasen van psychose en herstel – animatie
- Klinisch, maatschappelijk en persoonlijk herstel na psychose
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie