Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lonneke Tomas

Lonneke Tomas schrijft over haar leven. Haar bipolaire stoornis, persoonlijkheidsproblemen en chronische suïcidaliteit maken dat haar leven stormachtiger verloopt dan bij de meeste mensen. Je kunt op Lonneke haar website meer over haar lezen. Ook is Lonneke de auteur van het boek Dansen!

Therapiedag – wat therapie los kan maken

Om naar therapie te gaan moet Lonneke met het openbaar vervoer reizen. Hoe gezellig ben je op de terugweg naar huis?

Om naar haar therapie te gaan moet Lonneke een stukje met het openbaar vervoer reizen. Normaal is ze als een zonnetje, maar wat als je na een therapiesessie alleen nog maar behoefte hebt aan chocolade en slagroom?

De schuifdeuren schuiven achter mij dicht. De zon doet net iets te hard zijn best voor mijn aan het binnenlicht gewende ogen. Ik sla linksaf. Straks heb ik links en rechts van het voetpad en fietspad wuivend duingras. Ik ben zo voorzichtig als altijd bij het passeren van de verschillende kruisingen. De auto’s die van het Poortgebouw afkomen zijn zoals altijd beleefd en oplettend. De fietsers zijn dat zoals altijd niet. Op bevel van mijn OV-chipkaart gaan de poortjes open om mij het station in en even later uit te laten.

Ik volg braaf de blindegeleidestroken en zie mijn medereizigers enkel als voorbij dansende schimmen

Bus 246 komt over twee minuten. Bus 7 over tien. Ik wacht liever acht minuten extra dan dat ik vijf minuten langer moet lopen. De bankjes zijn nat. Ik heb liever een natte kont dan dat ik staande moet wachten. Een bedelaar spreekt mij aan. Ze krijgen nooit iets van me anders dan een koek, wat fruit of een flesje cola als dat toevallig in mijn tas zit. Ze krijgen wel een glimlach en een vriendelijke vraag ‘Hoe gaat het met je’, gesteld uit oprechte belangstelling waar ze soms wel en meestal niet op zitten te wachten.

Vandaag zit ik er niet op te wachten. Vandaag wil ik wezenloos voor me uit staren op het Stationsplein

Ik wil zelf mijn cola opdrinken. Er kan maar net iets van een glimlach rond mijn lippen spelen, maar ik weet dat mijn ogen niet meedoen. In de bus neem ik de voorste stoel in beslag. Vandaag niet vanwege mijn prikkelgevoeligheid. Vandaag wil ik gewoon elk restje energie dat ik kan besparen besparen. Sinds het sluiten van de schuifdeuren achter mij, voel ik steeds sneller de energie uit mij glippen.

Bij mijn halte stap ik uit. Ik vergeet vriendelijk naar de buschauffeur te zwaaien. Mijn tas met enkel mijn notitieblok, etui, agenda, telefoon en een leeg flesje cola begint steeds zwaarder te wegen. Ik laat de portiekdeur hard achter me dichtslaan, in plaats van hem subtiel te sluiten. In mijn huis trap ik mijn schoenen uit en plof op mijn bank.

Al dertien jaar hobbel ik van therapie naar therapie

Ik heb alleen nog nooit gehad dat ik na een therapiesessie alleen nog maar chocolade en slagroom kon eten, of cola en zoete limonadesiroop kon drinken. Misschien heb ik nog nooit gehad dat therapie zo ontzettend veel los bij me maakte?

Meer lezen van Lonneke?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *