Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Uitgedrukt in klei – herstel door creatieve therapie

Creatieve therapie kan op veel manieren helpen. Voor Dinette was het een belangrijke steun tijdens haar herstel.
Afbeelding door: Dinette, van haar eigen kleiwerk.

Creatieve therapie kan op veel manieren helpen. Voor Dinette was het een belangrijke steun tijdens haar herstel. Door te werken met klei en door te schilderen ontdekte ze de helende kracht van creativiteit. Dit proces inspireerde haar zelfs tot het schrijven van een gedicht.

De dagelijkse gang van zaken

Daar waar ik voor het oog de boel mooi op de rit had en de dagelijkse structuur me ook richting gaf, namelijk:

  • elke dag op tijd uit bed
  • zorgen voor ons gezin
  • boodschappen doen
  • wassen en strijken
  • eten koken
  • met de kinderen spelen
  • contacten met anderen…

Maar toch steeds worstelend met een open zenuw die ik zorgvuldig probeerde te bedekken en niet aan te raken, want anders was de diepte peilloos en de angst genadeloos.

Zo stond het er een aantal jaren geleden voor toen ik in gesprek was met mijn verpleegkundig specialist. Mooi dat ik na een aantal jaren nu stabiel functioneerde, maar toch was ik nog steeds wel erg vermoeid van het balanceren, elke dag bezig om emoties te onderdrukken.

Wat heb ik nu nodig?

Natuurlijk was daar de vraag: wat kan je helpen om te ontspannen? Wandelen en fietsen, ja, dat deed ik graag. Maar wat nog meer? Ineens zag ik weer voor me hoe ik tijdens opnames in de creatieve therapieën ontspanning vond in het schilderen of werken met klei.

Toen ik dit aangaf, heeft de verpleegkundig specialist voor mij geregeld dat ik naar beeldende therapie mocht en dat was voor mij heel belangrijk in mijn herstel. Het leerde me om weer te durven voelen, het leidde zelfs tot het uiten van diepe angsten die ik daarna met een kundig psycholoog met EMDR onder ogen mocht zien. Uiteindelijk heeft het me veel gebracht.

Met je handen in de klei en met naast je een creatieve therapeut die je een reis naar je gevoelens laat maken, dat heeft me echt goed gedaan. Het is al jaren geleden, maar ik wil het toch graag beschrijven omdat ik hoop dat het wellicht voor andere mensen ook helpend kan zijn. Destijds schreef ik na de therapie het zo op.

Gedicht: Voorzichtig in klei uitgedrukt

Waar eerst mijn geest verscheurd
Mijn hart gebroken voelde

Nu herstel in beeld gebracht
Voorzichtig uitgedrukt in klei

De pijn benoemd tot in het diepst
De confrontaties heftig zwart

Maar nu een nieuw gevoel
Het tintelt in mijn vingers

Niet langer bodemloos
Mijn zelfbeeld anders ingekleurd

Een kring van dankbaarheid rond mij
Weer oog voor dingen om me heen

Ruimte om te voelen wat Liefde is
Mijn harde hart weer zacht en open

Nieuw licht in mijn leven

Gedicht van Dinette over haar ervaring met creatieve therapie.

De beeldende therapie kreeg bij mij dus een vervolg met EMDR. En nu ik terugkijk, zie ik hoe belangrijk het mocht zijn. Graag wil ik dus aandacht vragen voor het belang van creatief bezig zijn en daar ook met een therapeut mee bezig te zijn.

Dichterbij mijn pijn

Waar het zelfs leek dat ik een gemakkelijk prater ben, kon ik toch niet zo goed beredeneren waar de angst en pijn vandaan kwamen. Maar toen ik de klei in handen had gebeurde er van alles. Ik ontdekte hoe bang ik was, hoe gevoelig. De zachte klei liet me weten dat ik heel voorzichtig dichterbij mijn pijn kon komen. Er vloeiden heel wat tranen en zo ging ik de confrontatie aan met gebeurtenissen uit het verleden die ik eerder niet kon of durfde bespreken. Ik leerde ook dat mijn angst niet bodemloos was. Door het knijpen in de klei voelde ik grip en door het bespreekbaar te maken werd ik ook echt minder angstig. Nu ik wist waar ik zo bang voor was kon ik met de psycholoog dus ook gericht bezig gaan met het verwerken van nare gebeurtenissen.

Zelf denk ik dat het belangrijk is om te ontdekken waar je vastloopt in je hoofd. Creatief bezig zijn kan volgens mij dus ontdekkend zijn voor jezelf. Het is geweldig wanneer je een hulpverlener hebt, die in dat proces van gevoelens durven toelaten en uiten, met je meeloopt. Door de begeleiding kun je wellicht ook daarna dingen gaan aanpakken. Als je je gehoord en gezien mag voelen kan er misschien ook ruimte komen voor ook nog een andere behandeling op maat en mogelijk mag je daarna ook herstel ervaren. 


Dinette is een vrouw van midden veertig die al ruim twintig jaar te kampen heeft met psychische problemen. Meerder opnames meegemaakt. Gelukkig getrouwd en zelfs moeder mogen worden van drie prachtige kinderen. Een leven met diepe dalen maar ook schitterende hoogtes. Kwetsbaar maar dankbaar.

Meer lezen over Creativiteit binnen de GGZ?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *