Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Van medicatie tot empowerment – Marieke’s reis

Marieke: "Van medicatie tot empowerment is mijn verhaal over hoe antipsychotica mijn leven beïnvloedde en hoe ik de controle terug nam."

“Hey allemaal, ik ben Marieke en ik wil graag mijn verhaal en ervaringen van medicatie tot empowerment met jullie delen. De afgelopen 12 jaar zijn een intense reis geweest van strijd, groei en zelfontdekking. Dit is mijn verhaal over hoe antipsychotische medicatie mijn leven beïnvloedde en hoe ik langzaam de controle terug heb genomen, zowel over mijn geestelijke gezondheid als over mijn leven”.

Toen ik begon met de antipsychotica voelde ik me vaak emotioneel afgevlakt. De medicijnen zorgden ervoor dat ik niet meer kon voelen zoals ik dat eerder deed. Het eerste wat ik merkte toen ze me die pillen gaven, was dat ik helemaal niks meer voelde. Het was alsof mijn vermogen om te huilen of te lachen simpelweg verdwenen was. Ik voelde me leeg en nutteloos, wat leidde tot een diep gevoel van minderwaardigheid en zelfverwijt. Het was alsof er een deken van emotionele dofheid over me heen lag die me verhinderde om echt te leven.

Het effect van de medicatie ging verder dan alleen emotionele demping

Ik merkte ook een significante invloed op mijn denkvermogen. Ik had moeite om helder na te denken en was constant aan het vechten tegen de barrières die de medicatie opwierp. Ik moest echt stap voor stap bewust gaan verwerken wat ik las. Dit voortdurende gevecht met mijn eigen gedachten leidde tot intense paniek en een gevoel van machteloosheid.

Daarnaast kreeg ik last van dwanggedachten, iets waar ik voorheen geen last van had. De medicatie verstoorde mijn centrale verwerkingscapaciteit, waardoor ik meer op impulsen leefde. Ik kreeg neigingen om mezelf af te straffen, wat een nieuw en verontrustend symptoom was dat voortkwam uit de medicatie. Het voelde alsof mijn hogere denkprocessen werden onderdrukt en ik alleen nog maar op automatische piloot functioneerde.

Gebrek aan een luisterend oor

Wat me misschien nog het meest frustreerde, was het gevoel dat psychiaters niet naar me luisterden of me niet begrepen. Ik probeerde uit te leggen hoe de medicatie me beïnvloedde, maar kreeg vaak te horen dat mijn klachten symptomen van mijn ziekte waren, niet van de medicijnen. Ik had dat gevoel voordat ze me die medicijnen gaven helemaal niet. Dit gebrek aan begrip en de rigide aanpak van mijn behandeling zorgden ervoor dat ik me vaak niet serieus genomen voelde.

Mijn strijd met medicatie

Maar ik weigerde om me hierbij neer te leggen. Ik begon te vechten voor mijn recht om mijn medicatie af te bouwen. Dit was geen gemakkelijke weg; het voelde vaak als een eenzame strijd. Na jaren van worstelen kreeg ik eindelijk de kans om mijn situatie aan te kaarten tijdens een moreel beraad in mijn GGZ-instelling. Dit beraad was een keerpunt voor mij. Het zorgde ervoor dat mijn behandelaars eindelijk begonnen te luisteren naar mijn ervaringen en mijn wens om de medicatie af te bouwen serieus namen. Het was een overwinning die me de moed gaf om door te gaan.

Langzaam maar zeker begon ik de medicatie af te bouwen, onder strikte begeleiding. Dit proces vergde veel geduld en doorzettingsvermogen, maar het gaf me ook hoop. Elke stap die ik zette, hoe klein ook, voelde als een stap naar het terugwinnen van mijn leven.

Nieuwe kansen: opleiding tot audioloog

Naast mijn strijd met medicatie, heb ik ook nieuwe kansen gegrepen om mezelf te ontwikkelen. Ik ben momenteel in opleiding tot audioloog, een stap die me enorm veel voldoening en empowerment geeft. Deze opleiding heeft me niet alleen een nieuw carrièreperspectief gegeven, maar ook mijn zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde versterkt.

Het werken met patiënten en het leren van nieuwe vaardigheden hebben me geholpen om mijn eigen ervaringen in een ander licht te zien. Ik begrijp nu beter hoe belangrijk het is om te luisteren naar mensen en hun verhalen serieus te nemen. Dit helpt me niet alleen in mijn werk, maar ook in mijn eigen herstelproces.

Terugkijkend en vooruitkijkend

Als ik terugkijk op de afgelopen 12 jaar, zie ik een pad vol uitdagingen, maar ook vol groei en zelfontdekking. Mijn strijd met medicatie en de weg naar afbouw heeft me geleerd hoe belangrijk het is om voor jezelf op te komen en niet op te geven, zelfs als het voelt alsof niemand je begrijpt.

Nu ik in opleiding ben tot audioloog, voel ik me sterker en met meer in controle over mijn leven. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen en de vooruitgang die ik heb geboekt. Het is een reis die nog niet ten einde is, maar ik weet dat ik de kracht heb om door te gaan en het pad te volgen dat ik wil gaan. Ik wil hieraan toevoegen dat mijn kracht komt van de Here Jezus, die me altijd heeft bijgestaan en me uit een uitzichtloze situatie heeft gered.

Dank jullie wel voor het lezen van mijn verhaal. Ik hoop dat het anderen inspireert om hun eigen stem te vinden en te blijven vechten voor hun rechten en welzijn. Laten we blijven werken aan betere, mensgerichte zorg in de psychiatrie.


Marieke (pseudoniem) schrijft de blog ‘van medicatie tot empowerment’ over haar ervaringen en reis rondom medicatie.

Meer lezen over het verantwoord afbouwen van medicatie?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *