Ik wil niet bijdragen aan de horrorverhalen over de afbouw van antidepressiva. Ik wil niemand bang maken en ik wil mensen niet negatief beïnvloeden in hun persoonlijke keuzes. Iedereen reageert verschillend op situaties. Iedereen reageert verschillend op middelen. Omstandigheden zijn voor niemand gelijk. Toch wil ik mijn verhaal over mijn ontwenningsverschijnselen van venlafaxine delen.
Want overeenkomsten met andere verhalen zijn er zeker wel, en voor wie daarin geïnteresseerd is: verdiep je in meerdere verschillende verhalen voordat je er een mening over vormt.
Ervaringskennis ontstaat door het delen van en luisteren naar veel verschillende ervaringen
Na tien weken met de laagste dosis venlafaxine (een antidepressivum, ook wel bekend als efexor) , ben ik twee weken geleden in overleg met mijn behandelaar en psychiater volledig gestopt.
Vooral de eerste twee dagen zonder venlafaxine voelde ik me lichamelijk ziek. Maag- en darmproblemen, hoofdpijn, duizelig, koorts, zere spieren. Vanaf de derde dag voelde ik me lichamelijk langzaam beter, maar er gebeurde iets vreemds in mijn hoofd. Ik dissocieerde en raakte mezelf volledig kwijt, waarbij ik nog wel aan de bel kon trekken maar een opname wel echt nodig was.
De ontwenningsverschijnselen waar ik (een deel van) die week last van had:
– suizende/krakende geluiden binnen in mijn hoofd
– een draaiende wereld om me heen
– stuiptrekkingen in mijn nek en gezicht
– dissociëren, geen contact kunnen maken met mijn eigen gevoel en geen verbinding voelen met de mensen om me heen
– veel moeten lachen om de ernst van zorgzame hulpverleners
– gedesoriënteerd zijn
– agressie naar mezelf en suicidaliteit
– agressie naar anderen en voortdurende filmpjes in mijn hoofd van hoe ik mensen aanviel
– moeizame prikkelverwerking
– ik zag in de spiegel letterlijk een andere persoon en mijn handen waren ook die van een ander
– emotioneel en huilbuien
– veranderde eetlust en totaal veranderde smaak
– slecht slapen, veel wakker en griezelig werkelijke dromen
De opname (van totaal 9 nachten) heeft me heel erg geholpen
Ik voelde me veilig en beschermd, waardoor ik de ellendige ontwenningsverschijnselen kon verdragen.
Nog steeds ben ik emotioneel en moe, maar vooral ook weer helder. Mijn lichaam voelt soepeler, en de pijn in spieren en gewrichten die ik drie jaar lang had is verdwenen. Ik ben blij dat ik met de venlafaxine gestopt ben en dat ik de ondersteuning van de opname had.
Dit is mijn verhaal over het stoppen met venlafaxine. Aan iedereen die erover denkt om ook te stoppen of af te bouwen: bespreek je keuze en persoonlijke voorwaarden goed met je behandelaar. Stop nooit zo maar op eigen houtje. Heb je een vraag over medicatie, dan kun je die ook op het e-mailspreekuur van PsychoseNet stellen. Voor de mensen die zelf geen medicatie slikken: ik hoop dat mijn verhaal een inkijkje geeft in de wereld van antidepressiva en hoe ingewikkeld afkicken kan zijn. Want maar liefst 1,1 miljoen mensen in Nederland slikt een antidepressivum.
Tenslotte: sommige mensen functioneren echt beter en prettiger met antidepressiva, dat is voor iedereen verschillend. Anderen hebben vooral last van bijwerkingen maar zijn angstig om te stoppen, wat ik inmiddels heel goed begrijp
Christel Andeweg
Bij het afbouwen van antidepressiva, antipsychotica, slaap- en kalmeringsmiddelen en andere medicijnen kunnen zich allerlei problemen voordoen. Problemen waar gebruikers zoveel last van kunnen hebben dat stoppen met de medicatie niet lukt, of alleen met heel veel moeite en klachten. Onttrekkingsverschijnselen zijn een van de belangrijkste probleem tijdens het afbouwen van bepaalde medicijnen. Dit zijn fysieke en psychische klachten als gevolg van abrupt stoppen of een te snelle dosisverlaging. Deze klachten kunnen worden voorkomen door niet in één keer abrupt te stoppen, maar door de dagelijkse dosis in kleine stapjes te verlagen en daarvoor voldoende tijd te nemen.
Geleidelijk afbouwen is dus belangrijk, maar vraagt ook om maatwerk. Want wat voor de één goed werkt, kan voor de ander slecht uitpakken. In 2010 werd Project Tapering opgezet door Cinderella Therapeutics om een oplossing te bieden voor problemen die zich kunnen voordoen bij het afbouwen. In 2016 is het project overgedragen om binnen het User research Centrum te worden voortgezet.
Bron: www.taperingstrip.nl
Meer lezen over dit onderwerp?
photo credit: efarma.nl
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.
Geef een reactie