oseNet een bijzondere serie verhalen over bekende mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit keer schrijft ze over Vincent van Gogh (1853 – 1890). Vincent Willem van Gogh was een Nederlands kunstschilder.
In zijn jonge jaren probeerde Vincent verschillende beroepen voordat hij besloot zijn leven aan de schilderkunst te wijden. Maar vaak voelde hij zich een buitenbeentje en kon hij niet aarden in de rol die hij zichzelf gaf. Hij woonde een tijd in Parijs, maar vond het leven in de stad te hectisch en besloot zich terug te trekken op het platteland. Waar hij eerst veel donkere schilderijen maakte, ging hij later over op het maken van meer lichtere doeken.
Terwijl hij zich vaak somber voelde heeft hij toch heel zonnige en vrolijke schilderijen gemaakt
Toen hij in Zuid-Frankrijk woonde trok hij een tijd veel op met schilder Gaugain met wie hij verhitte discussies had over de schilderkunst. Van Gogh beleefde alles intens, was zeer emotioneel en stortte zich overal met hart en ziel in. Met zijn broer Theo zou hij een intense briefwisseling onderhouden. In 1889 – 1890 verbleef hij in een instelling, Saint – Remy in Noord Frankrijk. Hij was er erg productief, maakte er zo’n 150 schilderijen waaronder het schilderij De amandelbloesem.
Hoogleraar psychiatrie Willem Nolen deed onderzoek naar de psychische toestand van Vincent. Uit de Trouw van 31 oktober 2020: Jullie zeggen in het onderzoek ook dat Van Gogh een intelligente man was met een enorme wilskracht, veerkracht en doorzettingsvermogen. “Hij bleef actief, hij bleef schilderen. Alleen niet in zijn meest depressieve perioden. Maar uiteindelijk werkte hij zich daar ook weer uit door de kwast op te pakken. Schilderen had een therapeutische betekenis voor hem, beschrijft hij in verschillende brieven. Hij voelde zich daardoor beter.”
In 1973 word in Amsterdam het Vincent van Gogh museum geopend
Het museum trekt jaarlijks twee miljoen bezoekers. Zijn schilderijen worden ondergebracht in het post-impressionisme. Vernieuwend aan deze stroming was een grote waardering van een ‘impressie’. Het was heel anders dan wat tot dan toe gebruikelijk was geweest in de schilderkunst. Het was een andere manier om de wereld te bekijken. Terwijl tijdens zijn leven zijn schilderijen amper iets waard waren worden ze nu verkocht voor tientallen miljoenen euro’s. Vincent zijn gevoeligheid voor impressies is ook te linken aan zijn gevoeligheid. Misschien zou je zelfs wel kunnen zeggen dat hij zo succesvol werd vanwege zijn psychosegevoeligheid.
Autobiografisch striptekenaar Barbara Stok maakte een verhaal van zijn leven en zegt over hem: “Zijn ideeën over succes, tegenslag en een zinvol leven vormen een interessant tegenwicht in onze tijd van individualisme, maakbaarheid en economisch denken“.
Uit Vincent zijn brieven:
“Armoede en misère zijn er niet voor niets, en ook is het soms een goed middel om zich de noodzakelijke eenzaamheid te verschaffen om je enigszins te kunnen verdiepen in het een of ander vraagstuk dat je bezighoudt”.
De schilderijen van Van Gogh inspireerden Don McLean tot het schrijven van het prachtige lied Starry starry night.
Illustratie: Marieke Nijhof
Behoefte aan een luisterend oor?
Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.
Ken je de PsychoseNet Shop al?
Goede boeken over de Nieuwe GGZ, Psychosegevoeligheid, Trauma en nog veel meer!
Geef een reactie