Esther heeft een 4 jaar jongere broer die last heeft van o.a. verslavingsgevoeligheid en psychosegevoeligheid. Sinds 2008 staat ze als naaste voor hem klaar. Dat is soms zwaar, onder andere door regelmatige pogingen tot zelfdoding. Een openhartig gesprek over naaste zijn van een dierbare.
Triggerwarning: In deze video wordt over zelfdoding gesproken
Wat betekent het om naaste te zijn?
Hoe gaat Esther om met de ziekte en uitingen daarvan van haar broer? We verkennen gedurende dit gesprek wat zorg tot goede zorg maakt? We ontdekken dat goede zorg voor naasten ‘m vaak in de details en een beetje aandacht zit vanuit de hulpverlening.
Ook gaan we in op de vraag hoe je goed op jezelf kunt passen als je, soms dag en nacht, naast iemand staat? Wat heb je zelf nodig om te blijven staan? Kan je wel langdurig dag en nacht aanstaan voor iemand? We verkennen hoe belangrijk lotgenotencontact hierbij is voor naasten.
Esther:
“Pas 10 jaar nadat we ‘erin’ rolden had ik voor het eerst een bijeenkomst voor familie waarin we voor de eerste keer uitleg kregen over verslaving en mentale weerbaarheid. En dan ontmoet je daar voor het eerst lotgenoten… Ik heb heel erg mijn best moeten doen om niet te gaan huilen”.
Een openhartige video over het verlenen van goede zorg vanuit het perspectief en de ervaring van naasten.
Video en bewerking: Geeske Roorda
Verder lezen over naaste zijn?
- Als je naaste of familielid een psychose krijgt
- Alles over Familieleden & Naasten
- Als naaste van… een blog over je eigen leven leven
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.