Samen Beslissen met kinderen, hoe werkt dat? Geeske gaat in gesprek met Heleen Stelwagen en Kiki van Heel over Samen Beslissen met kinderen en jongeren. Heleen is GZ-psycholoog, Kiki is ergotherapeut. Beide werken ze bij Revalidatie Friesland. Gaat Samen Beslissen altijd vanzelf? Ouders, kind of dokter: Wie heeft het laatste woord als je samen beslist?
Samen Beslissen met kinderen/jongeren
Bij Samen Beslissen zoeken mensen, bijvoorbeeld ouders en kinderen, samen met een zorgverlener naar de behandeling of zorg die het beste bij zijn of haar kind past. Wat het beste past, hangt af van wat iemand belangrijk vindt. Hoe doe je dat in de praktijk wanneer je te maken hebt met kinderen? Welke rol heeft de stem van het kind? Hoe ervaren de ouders dat? Hoe is het voor de dokter om samen te beslissen?
Heleen en Kiki leggen in dit gesprek op een fijne en toegankelijke manier uit wat de verschillende aspecten zijn van Samen Beslissen. Ook leggen ze uit hoe zij er in de praktijk mee om zijn gegaan.
We gaan in op deze onderwerpen
- Hoe beslis je samen?
- Ouders, kind of dokter: Wie heeft het laatste woord?
- Samen beslissen:
- Kinderen tot 12 jaar
- Kinderen van 12 – 16 jaar
- Kinderen vanaf 16 jaar
- Hoe beslis je samen?
- Hoe is het voor het kind, de ouders en de dokter?
- Hoe ga je om met verschillende meningen?
Praatplaat over Samen Beslissen
Ken je deze praatplaat al? Deze praatplaat bevat 4 herkenbare afbeeldingen die professionals ondersteunen om samen te beslissen met kinderen & jongeren.

Klik op de button om de Praatplaat voor kinderen & jongeren te bekijken.
Verder lezen over dit onderwerp?
- Samen beslissen bij medicatie afbouwen
- Praatplaat Samen Beslissen met kinderen en de jeugd
- Keuzehulp voor samen beslissen bij Psychose
- Keuzehulp voor samen beslissen bij PTSS
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.