Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Suus

Suus is een vrouw van 47, moeder van 3 kinderen, getrouwd en heeft de diagnose autisme en een psychosegevoeligheid.

Ze werkt als ambulant hulpverlener jeugd in de gehandicaptenzorg.

Vooroordelen op het werk – ik ben ik en jij bent jij!

Suus ervaart vooroordelen op het werk. "Ze vinden dat ik mij op een bepaalde manier moet gedragen. Wat is er mis met mijn manier?"

Suus schrijft over vooroordelen op het werk. “Honderdduizenden gedachten schieten er door mijn hoofd. Ik kan niet nadenken, heb het gevoel dat mijn hoofd uit watten bestaat. Er valt geen orde aan te brengen, alle verbindingen lijken te ontbreken. Chaos, dat is het. Ik zou willen dat ik kon vervloeien met mijn omgeving, opgaan in het geheel. Niet meer bestaan”.

Ik stel mij voor dat ik in de zee dobber

Terwijl ik mij laat meenemen door de deining. Dwars door alles heen en één voelen met alles om mij heen. Het idee klinkt verleidelijk.

Ik zou willen dat ik een manier vind om nog dichter bij mijzelf te blijven en mij minder laat beïnvloeden door de omgeving. Er zijn zoveel meningen, zoveel vooroordelen… Veel mensen denken in kaders waaraan je aan moet voldoen. Of ik denk zelf dat ik mij op een bepaalde manier moet gedragen wat helemaal niet past. Het is alsof ik een jas aan trek die mij niet past. Dat voelt gewoon niet goed.

Op mijn werk ben ik onlangs tegen vooroordelen aangelopen

Ze vinden dat ik mij op een bepaalde manier moet gedragen. Ik moet meer assertief zijn en niet afwachtend. Ook moet ik in verbinding met ander gaan en niet zoveel op mijzelf zijn, meer socializen. Want ja, dat schept een band. In eerste instantie was ik verward omdat ik mij niet bewust was van mijn “verkeerde” handelen. De volgende emotie was ontzet en boosheid. ‘Waarom moet ik mij anders gaan gedragen?’. ‘Wat is er mis met mijn eigen manier?’. Qua resultaten mankeert er namelijk niets aan.

Ook was ik heel verdrietig omdat ik niet wil en kan aanpassen aan dat wat men blijkbaar verwacht. Ik ben niet een ander! Ziet niemand wat ik doe als ik mijzelf zit? Ik observeer, analyseer de situatie en bedenk een plan. Ik doe niet zomaar iets, iets ondoordachts. Mijn manier van verbinden is energetisch en tja, als je daar geen kaas van hebt gegeten, is dat dan mijn probleem? Ik voel en ervaar meer dan menig mens en kan daar juist heel veel informatie uit halen.

Ik voelde mij bekeken, beoordeeld en veroordeeld

Deze gevoelens heb ik lang niet gehad. Ze doen pijn. Oude mechanismen en stemmetjes probeerde hun weg naar mijn hoofd te vinden en grip op mij te krijgen. Toch was ik sterk genoeg om deze te overstijgen en met hulp kon ik ook dit overwinnen en mijn eigen terrein terug winnen (zo voelt het ook echt). Ik kon voor mijzelf opkomen en verrassend genoeg ontwikkelde dit positief. De situatie is uitgesproken en voor nu weer tot rust gekomen, maar wat heeft dit veel energie gekost!

Waarom kan ik niet gewoon mijzelf zijn?

Het maakt mij woest dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, mee moet in de stroom. Hallo is daar iemand? Iemand die mij kan horen? Iemand die mijn innerlijke geschreeuw woorden kan geven? Ik zou het willen uitschreeuwen. ‘Zie en hoor mij nu eens’!

Het is een getouwtrek tussen dat wat voor mij van binnen goed voelt en dat wat ik denk dat er verwacht wordt. Het irriteert mij dat ik mij daar nog steeds door laat (mis)leiden. Menselijk contact is complex en vraagt veel van mij. Het klinkt zo gemakkelijk om “gewoon jezelf te zijn” maar het verdomde moeilijk!

Meer lezen over vooroordelen op het werk en stigma?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

12 reacties op “Vooroordelen op het werk – ik ben ik en jij bent jij!”

  1. Marit

    Hai Suus, ik ben ook autistisch en had medicatie en psychose en werk bii de bank. Dat benoem ik omdat zelfs daar je anders mag zijn of opvallen, totdat mensen er last van hebben want dan is het een ander verhaal. Toen ik eerst door onprettige communicatie en mijn medicatie en onzekerheden die dat met zich meebracht toen na een psychose, werd aangesproken moest ik mij terecht gaan aanpassen. Want mensen hadden er last van. Maar vooroordelen heeft daar niks mee te maken. Als.jij echt om je autisme of iets wordt aangesproken dan moet je daar actie op ondernemen want er mag niet gediscrimineerd worden op een werkplek. Dus ik geloof wel dat het zo voelt en kan zijn maar er wordt niet overal gediscrimineerd en mensen aangesproken op basis van kenmerken waar je niks aan kan doen en geen invloed heeft op werk. Dit is verboden ook. Dus als.dit echt het geval is zou ik een klacht indienen bewijzen aanleveren en thuis blijven en ander werk zoeken. Krijg je uiteindelijk ook een vergoeding voor en zij een boete. Succes.

  2. Charlotte Apeldoorn

    Zo herkenbaar, en dit is voor mij o.a. ook een reden waarom ik geen werk volhouden kan. Er moet teveel, te weinig ruimte om mijzelf te kunnen zijn, om te doen wat ik nodig heb. Ik ben benieuwd wat er zou gebeuren als iedereen gewoon zichzelf mag zijn. Volgens mij levert dat een veel prettigere werksfeer op.

    1. Suzan Van der most

      Hoi Charlotte,

      Dat begrijp ik! Ik loop daar ook vaak tegenaan. Toch heb ik voor mijzelf een manier gevonden om toch mijn beroep te kunnen uitoefenen en daarmee mijn kennis en kunde kan inzetten. Dat is voor mij heel belangrijk. Het valt niet altijd mee en ik zou willen dat er meer mensen zijn die open kunnen staan voor de manier waarop ik naar dingen kijk en hoe ik ze aanpak. Die mensen zijn er wel hoor, gelukkig!

      Ik denk ook dat de wereld er heel veel fijner uit zou zien als respect op nummer 1 zou staan!

      Gr. Suus

  3. Suzan Van der most

    Hi Kyron,
    Mensen hebben veelal kokervisie, in de zin van zo “hoort” het. Niet willen en kunnen openstaan voor andere denkwijzen is een gemis…

  4. Mabel

    Die behoefte die ze niet kunnen verwoorden kyon is ws dat ze bevesting en vastgestellen van/ in hun normaalzijn door de andere op niet- normaal te wijzen. Dat wordt dan bijna een dwingende maatstaf. Dat gaat m.i. verder dan participeren, want dit is bijna op straffe van dreiging tot uitsluiting. Zoiets wordt dan ingeleid middels functioneringsgesprekken. Dat is m.i. iets anders dan ‘feedback is een cadeautje’etc.

    Sterkte Suus

    1. Suzan Van der most

      Hoi Mabel,
      Het voelt inderdaad als uitsluiting, niet mee mogen doen om je anders zijn. Ik vind het jammer en zie het zeker als een gemis bij de ander.

      Gr. Suus

  5. Mabel

    Meedoen, meedoen, meedoen , aansluiten en opgaan moeten. En dat plezierig moeten vinden. Dood vermoeiend. Jezelf blijven? Jezelf over en in-leveren.
    Wat dat betreft ben ik blij niet meer deel te nemen aan de arbeidsmarkt .

    Sterkte

  6. H.

    Prachtig geschreven: “mijn manier van verbinden is energetisch”. Het gros van de mensen begrijpt niet wat energetisch verbinden is. Hoe waardevol is het dan om dit aan andere mensen uit te leggen en hen te leren dat er ook in verbinden diversiteit bestaat. Zo zet jij jezelf neer in de wereld ipv in de slachtofferrol / in je hoofd te stappen. Je helpt anderen zo met een stukje bewustwording. Met alle aandacht die er de laatste tijd is voor (neuro)diversiteit (Saskia Schepers, Danielle Braun etc.) heb je een mooi steuntje in de rug. Dank dat je dit deelde en leve de diversiteit! <3

    1. Suzan Van der most

      Dank je H!

      Gr. Suus

      1. Mabel

        H, Ik begrijp eerlijk gezegd ook niet wat energetisch verbinden nou precies is. Kan iemand me dat uitleggen?

        Liefs!

        1. Suzan Van der most

          Hoi Mabel,

          Ik geloof dat alles energie is, ook wij als mens. Zo heb je je eigen energetisch veld om je heen waarmee je, als je daar gevoelig voor bent of in contact mee bent, ook contact met een ander kunt maken. Dit is een vorm van voelen, weten, afstemmen. Dat is wat ik van nature doe en waardoor ik op een andere manier, dan verbale communicatie, contact kan maken met een ander.

          Ik hoop dat het zo een beetje helder voor je is.

          Gr. Suus

  7. Kyon

    Herkenbaar, Suus. Blijkbaar willen mensen dat wij ons aanpassen zodat zij voorzien worden in een behoefte die ze niet kunnen verwoorden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *