Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Wanen de film – interactieve film over psychose

Sam (23) maakt 'Wanen de film' gebaseerd op zijn broer die drie jaar geleden in een psychose raakte. Help jij hem deze droom te realiseren?

Met veel toewijding is de regisseur van de film, Sam de Vette, begonnen aan een filmproject over een jonge twintiger die verstrikt raakt in een psychose. De reden en inspiratie hierachter is zijn oudere broer, die 3 jaar geleden zelf in een heftige psychose viel.

Terugkijkend heeft hij gemerkt dat antwoorden die hij haalde uit media voornamelijk een verkeerd beeld geven. Die enorme stigma’s als gevolg met zich meebrengen.

De media vertellen dat psychose een nog onbekend gegeven is, wat vaak gekoppeld kan worden aan vormen van agressiviteit

De ergste, meest agressieve of absurde gevallen worden naar de voorgrond gehaald, waardoor mensen vaak sneller bang zijn voor het onderwerp wanneer dit ook in hun leven op een manier een rol begint te spelen. Of ze zijn zelf psychosegevoelig, en hierdoor terughoudend met zich erover uit te spreken. Of ze hebben, zoals Sam, iemand binnen hun kringen die er zelf onder lijdt en zijn bang dat deze persoon snel zal neigen naar agressieve handelingen.

In de gesprekken met mijn broer kwam ik er achter dat dit voor hem absoluut niet het geval is geweest. En dat als er één ding centraal gezet kan worden, ‘angst’ de overkoepelende beschrijving zal zijn.

Met mijn film hoop ik mensen een genuanceerder beeld te geven van psychose & schizofrenie, om zo bestaande stigma’s enigszins te kunnen weerleggen’ – Sam de Vette

Wanen – Interactieve film

De film gaat over de 25-jarige Koen

Mede door zijn studie milieuwetenschappen is hij steeds vaker bezig met zijn visie. De wereld zit in een neerwaartse spiraal en hij is aangewezen om hier iets aan te doen. Zijn vriendin Isa, waar hij al langere tijd mee samenwoont begint langzaamaan in te zien dat er iets aan de hand is met Koen. Ze spreekt zich hier ook over uit naar hem. Koen wordt steeds meer wantrouwend naar zijn omgeving. Hij beseft dat hij zijn boodschap aan de wereld koste wat kost moet beschermen van de mensen die hem hiervan proberen te weerhouden.

Op een vernieuwende wijze wordt het verhaal aan de kijker gebracht

Contrast in ervaring van de realiteit is bij iedereen te vinden; ook mensen die niet psychosegevoelig zijn, verschillen onderling vaak al enorm. Het contrast zal nog vele malen groter zijn wanneer een persoon daadwerkelijk lijdt aan een vorm van psychose. Door dit perspectief in contrast te zetten met de realiteitservaring van een persoon zonder psychose, krijgt de kijker wellicht nieuwe inzichten en bewustwordingen die de media niet eerder kon geven‘, vertelt Sam.

Koen en Isa maken dezelfde gebeurtenissen mee, maar hoe zij dit beiden ervaren en wat zij hier uithalen verschilt enorm. Het verschil in ervaring van de realiteit is ook de kern van de interactie. Koen en Isa’s perspectieven worden twee korte films van 15 minuten, die parallel aan elkaar lopen en waar de kijker tussen gaat kunnen wisselen.

Blog Wanen de film II

Om een goed beeld te kunnen geven van wat deze interactie precies inhoudt, hebben de cast & crew een interactieve teaser gemaakt. Deze is te bekijken op wanendefilm.nl.

Om de film te realiseren is uw steun hard nodig

Om de film te realiseren hebben Sam en zijn collega-studenten budget nodig. Daarom is deze crowdfundingsactie opgezet. Met het geld dat ze ophalen kunnen ze de apparatuur, vergunningen, catering en reis- en parkeerkosten betalen.

Update: Het crowdfundingsdoel van Sam is behaald!


Sam de Vette maakt een interactieve afstudeerfilm gebaseerd op zijn broer die drie jaar geleden in een psychose verstrikt raakt.

Meer weten over de film en hoe je kunt meehelpen deze film te realiseren? Op de site wanendefilm.nl vind je meer informatie.

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Reacties

Eén reactie op “Wanen de film – interactieve film over psychose”

  1. Borghs Carlo

    Ik heb zelf een psychose gehad. Voordien wist ik niet wat dit was. Nu maar al te goed. Ik ben van mening dat dit onderwerp nog te weinig gekend is door de mensen. Vaak een verkeerde mening er over hebben. Bij mij was de angst de ergste ervaring. Ik werd aanvankelijk geconfronteerd met twee artsen en verpleegkundigen die er totaal niets van begrepen. Gelukkig heb ik een super psychiater die goede medicijnen voorschreef en die ik in kader van nazorg om de drie maanden bezoek. Dank zijn medische kennis ben ik terug zoals voorheen. Ik ben hem eeuwig dankbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *