Veel gezochte termen

Sociaal Ritme Therapie

Sociaal Ritme Therapie

Sociaal Ritme Therapie werkt met je dagelijkse ritme en omgang met anderen waarbij activiteiten en ontspanning invloed hebben op je stemming.

Met sociaal ritme bedoelen we het patroon van dagelijkse activiteiten, sociale contacten, ontspanning, inspanning, slaap, enzovoort. Sociaal Ritme Therapie (SRT) gaat er vanuit dat het dagelijks ritme, de mate van omgang met anderen en voldoende balans in activiteiten en ontspanning van invloed zijn op je stemming. Hierbij wordt gewerkt met de Sociaal Ritme Meter.

In de therapie werk je aan het vinden van een goede balans en een dagelijks ritme dat bij jou past. De therapie bestaat meestal uit acht bijeenkomsten in groepsverband.

Wat is Sociaal Ritme Therapie

Sociaal Ritme Therapie is een therapie waarin je aandacht besteedt aan je dagelijkse structuur en het aanbrengen van voldoende balans.

Belangrijke onderdelen zijn:

  • Een regelmatig slaappatroon
  • Voldoende dagactiviteiten
  • Goede maaltijden
  • Sociale contacten

Het doel van de therapie is het vinden van een ritme dat bij jou past én een goede uitwerking heeft op je stemming. Uit onderzoek is bekend dat problemen rondom slapen, eten en activiteiten een sterke invloed hebben op stemmingsproblemen zoals manie en depressie. Hier een goede balans in vinden is dus extra belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor (heftige) stemmingswisselingen.

De Sociaal Ritme Meter

Tijdens de Sociaal Ritme Therapie wordt in (doorgaans) acht bijeenkomsten met het boekje ‘Life Chart & Sociaal Ritme Therapie’ gewerkt.

In dit boekje kun je onder andere bijhouden wanneer je opstaat en naar bed gaat, welke activiteiten je allemaal doet op een dag en met wie je afspreekt. Door dergelijke activiteiten in kaart te brengen, kun je meer inzicht krijgen in je dagelijkse structuur. De volgende stap is een plan opstellen dat je helpt om meer in balans te blijven.

Meer weten over de bipolaire stoornis?

Kenbis biedt veel informatie:. KenBiS, het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen, streeft ernaar in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire stoornis te verbeteren.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Laatste wijziging:

Gerelateerd

Meer over

Behandeling en Hulpverlening
Bipolariteit

Lees ook