Een psychose is heftig. Van het ene op het andere moment ben je alles kwijt: je bent de realiteit kwijt, misschien ook wel de regie over je eigen leven en misschien moet je zelfs wel tegen je wil worden opgenomen.
Allemaal niet leuk, verschrikkelijk en nog eens niet leuk! Dan komt er een psychiater, krijg je een diagnose en wordt meteen de behandeling met medicatie opgestart. Dan vraagt de psychiater netjes of je je zorgen maakt om je gewicht. “Nee hoor, ik niet!”, zei ik heel stoer. “Ik maak me geen zorgen over een kilootje meer of minder.” Nou zeg in mijn geval maar in twee maanden veertig kilo meer!!
Meteen een paar dagen nadat je bent begonnen met de medicatie merk je verschil
Wat ik vooral merkte is dat ik honger kreeg. Je wordt door de psychiater gewaarschuwd dat een veelvoorkomende (lees maar gerust altijd) bijwerking is dat je aankomt. Op dat moment dacht ik: “Weg met die psychose, een paar kilo’s meer kan ik wel aan.” Maar door de medicatie heb je geen honger maar HONGER!
Niemand vertelt je namelijk hóe je door die medicatie aankomt. Ik kreeg in het begin het idee dat het misschien vocht was of extra kilo’s doordat je de hele dag stilzit. Nee, je krijgt een ongelofelijke honger waar je zeker op zo’n moment, niet tegenop kunt.
Het resultaat is dat je gaat eten voor een leger op de momenten dat het kan
Dat is meestal bij het ontbijt en de lunch, dan kun je zelf kiezen wat je eet. En op het moment dat je ‘vrijheden’ krijgt en naar buiten mag en zelf eten gaat kopen. In het begin dacht ik dat ik meer energie nodig had om te herstellen en dat ik daarom meer honger had. Totdat mijn kleding niet meer paste en ik begon te merken dat er echt iets mis was.
Pas toen ik na twee maanden van opname thuiskwam en binnen deze periode veertig kilo was aangekomen, ben ik met een app op mijn telefoon gaan bijhouden wat ik at. Ik schrok me echt rot. Het was meer dan twee keer zoveel als wat ik per dag nodig had en het was er langzaam ingeslopen.
Op dat moment was ik nog te ziek om er wat aan te doen maar ik wist wel dat dit niet gezond was
Stoppen met medicatie was geen optie, en dat is nu acht jaar later nog steeds geen optie. Wel ben ik op eigen kracht tweeëntwintig kilo afgevallen. Het was niet makkelijk en je vecht echt tegen de biologie van je eigen lichaam.
Gewichtstoename door medicatie is op de lange termijn echt een probleem voor je gezondheid. Je hebt een verhoogd risico op hart- en vaatziekte, kanker en andere nare dingen.
Gewichtstoename is ongezond en het is van groot belang dat je het overtollige gewicht kwijtraakt
Ik ben hier na acht jaar nog steeds mee bezig. Als het een optie zou zijn om te stoppen met medicatie, zou ik dat zeker doen. Maar ik wil natuurlijk nooit meer een psychose, zeker niet nu ik een kindje heb. Ik ga dagelijks de strijd aan om te vechten tegen de medicatiehonger. Met deze blog wil ik ook een oproep doen aan artsen en psychiaters, die deze medicatie voorschrijven:
- Leg duidelijk uit aan mensen die beginnen met deze medicatie dat je HONGER krijgt. Het is niet een beetje lekkere trek, het is het gevoel dat je continu jezelf vol moet stoppen, óók als je geen honger hebt.
- Geef er voorlichting over op een manier dat mensen het begrijpen en op zijn minst weten waar die honger van komt.
- Maak met de cliënt een plan van aanpak als onderdeel van het behandelplan om de medicatiehonger te identificeren en aan te pakken.
Ik merkte wel dat ik honger had, maar ik had niet meteen door dat dit door de medicatie kwam en dus praatte ik er niet eens over. Ik dacht gewoon: “Oh ik heb extra honger.”
Overgewicht is erg ongezond en alleen een dieet is niet genoeg, dat is de kat op het spek binden en dat zorgt voor extreme frustratie
Dit alles geldt natuurlijk alleen als het mogelijk is bij de persoon in kwestie. Daarnaast wil ik mensen die deze medicatie gebruiken er bewust van maken dat ze niet alleen zijn en dat iedereen het hier zwaar mee heeft.
Praat erover en uit je frustratie, dan kunnen we elkaar helpen!
Perensap schrijf blogs over medicatiehonger, zodat mensen weten dat ze niet alleen zijn en zodat ze elkaar kunnen helpen en informeren in de strijd tegen de medicatiehonger. Dit onderwerp wordt bij de behandeling van psychose vaak onderbelicht. Op Facebook is een besloten groep, waar iedereen welkom is.
Meer informatie:
Geef een reactie