Veel gezochte termen

Vormen van Neurodiversiteit

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht.

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Jim van Os schreef deze toegankelijke boeken:

Trauma Begrijpen in 33 vragen

Psychose Begrijpen in 33 vragen

Neurodiversiteit Begrijpen in 33 vragen

We zijn God niet

Vormen van Neurodiversiteit

We vertellen je over vormen van neurodiversiteit, zoals hoogbegaafdheid, het autisme spectrum, hoogsensitiviteit en het ADHD-spectrum.

Welke vormen van Neurodiversiteit zijn er te onderscheiden? We vertellen je op deze pagina’s meer over hoogbegaafdheid, het Autisme spectrum, hoogsensitiviteit en het ADHD-spectrum.

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid verwijst naar uitzonderlijk hoge intellectuele capaciteiten en een sterk ontwikkelde creativiteit en motivatie. Hoogbegaafde mensen vertonen vaak kenmerken zoals een snelle leer- en denkstijl, een grote nieuwsgierigheid en een diepgaande interesse in complexe onderwerpen.

Autisme-spectrum

Het autismespectrum verwijst naar een reeks condities die invloed hebben op sociale interacties, communicatie en gedrag. Mensen binnen dit spectrum kunnen variëren van hoogfunctionerend tot ernstig beperkt.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit (of hooggevoeligheid) verwijst naar een verhoogde gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving en een diepere verwerking van deze prikkels. Hoogsensitieve mensen ervaren de wereld vaak intenser en hebben een rijk innerlijk leven.

ADHD-spectrum

Het ADHD-spectrum (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) omvat verschillende vormen van aandachtsproblemen en hyperactiviteit. Mensen met ADHD kunnen problemen hebben met concentratie, impulsiviteit en hyperactiviteit.

Verder lezen over Neurodiversiteit?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Wil je PsychoseNet steunen?

Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.

Laatste wijziging: