In deze voorafgaande blog en deze voorafgaande blog vertelt Mila hoe zij in een psychose terechtkwam, medicatie kreeg en deze vervolgens weer wist af te bouwen. Deze blog is gewijd aan dat wat haar helpt om zichzelf mentaal in balans te houden. “Het gaat dus weer goed.”
Om maar met de deur in huis te vallen: Ik heb me er vanaf het begin nooit bij willen neerleggen dat ik een hersenziekte genaamd schizofrenie zou hebben. Ik ben ervan overtuigd dat ik ben doorgedraaid door extreem slaapgebrek en dat er met mijn hersenen niets, althans niets bijzonders aan de hand is.
Daar komt nog bij dat ik sowieso iets heb tegen het plakken van labels op mensen. Het werkt stigmatiserend. Als je bijvoorbeeld tegen iemand zegt dat je ADHD hebt of een persoonlijkheidsstoornis, dan heeft die ander vaak meteen al een oordeel over je. En het zorgt er andersom ook voor dat de mensen die zo’n label hebben gekregen het gevoel krijgen dat ze daardoor bepaalde dingen niet kunnen of dat ze een ziekte hebben. En dat ze zich erbij neerleggen dat dit label voor de rest van hun leven geldt. Ik denk dat deze insteek gewoon niet helpt als je mentale klachten hebt. Je moet juist het gevoel krijgen dat er wél iets aan te doen is. En dat je situatie niet hopeloos is.
Ook is me opgevallen dat iedereen wel ‘issues’ heeft. Ik begrijp dat dit bij de één ernstiger vormen aanneemt dan bij de ander. Maar waarom zouden we er bij de één dan niets van vinden en er bij de ander een label op plakken omdat het toevallig voldoet aan willekeurige regeltjes?
Wat mij helpt
Het gaat dus weer goed met me gelukkig. Natuurlijk heb ik net als ieder ander nog weleens dagen dat ik me wat minder voel. Maar ik weet nu wat ik daaraan kan doen en hoe ik mezelf mentaal in balans kan houden. Het zijn eigenlijk vooral leefstijlaspecten die mij het meeste helpen.
Voor mij staat met stip op nummer één dat ik altijd voldoende slaap. Ik ga elke avond bijtijds naar bed en sta elke ochtend rond dezelfde tijd weer op. De drie R’s (Rust, Reinheid en Regelmaat) uit grootmoeders tijd zijn echt zo gek nog niet. Hierbij is het voor mij belangrijk dat ik niet tot laat achter een beeldscherm zit. Dus liefst geen computerwerk en mobiele telefoon meer na 21:00, omdat ik dan vaak langer wakker lig. Bij voorkeur lees ik nog een uurtje of loop ik een ommetje voor ik ga slapen. Dat helpt mij om makkelijker in te slapen.
Verder is het voor mij belangrijk dat ik regelmatig wandel in de natuur en aan sport doe. Ik loop twee keer per week hard en ga één of twee keer naar de sportschool. Yoga of meditatie is niets voor mij omdat dit mijn aandacht te veel naar binnen richt. Het werkt bij mij het beste als ik mijn aandacht zoveel mogelijk naar buiten op dingen in mijn omgeving richt. Dat voorkomt dat ik ga piekeren, daardoor gestrest word en me vervolgens down ga voelen. Vandaar dat het beoefenen van een actieve sport voor mij het beste werkt. Sowieso ga je je natuurlijk gezonder voelen door te sporten en dat heeft ook weer een positieve invloed op je mentale welzijn.
Een andere belangrijke factor voor mij is productief blijven. Lekker met mijn werk bezig zijn zorgt er ook voor dat ik extravert en oorzakelijk blijf. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik in de gezondheidsbranche werk, wat veel voldoening geeft. Het is voor mij echt heel belangrijk om een doel te hebben waar ik blij van word. Verder zorg ik ervoor dat ik gezond eet (zonder door te slaan hierin, want een lekker stuk taart als iemand jarig is moet gewoon kunnen) en dat ik als aanvulling op mijn voeding bepaalde supplementen gebruik.
Ik zweer bij de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze zijn zo belangrijk voor onder meer onze hersenfunctie en hier krijgen echt heel veel mensen te weinig van binnen. Ik gebruik een hoge dosering (1500-2000 mg EPA/DHA per dag) omdat studies laten zien dat bij veel soorten klachten lage doseringen niet effectief genoeg zijn. Daarnaast zorg ik dat mijn vitamine D-spiegel altijd op het optimale niveau blijft door het hele jaar vitamine D3 te slikken (zo’n 50 mcg per dag). Verder gebruik ik dagelijks een multivitamine en zorg ik voor een voldoende inname van magnesium (100-200 mg).
Wees je eigen raadgever
Een laatste tip die ik kan geven, is dat het mij geholpen heeft om ‘mijn eigen raadgever’ te zijn. Natuurlijk heb je soms de hulp nodig van een professional, maar deze heeft ook niet alle waarheid in pacht. Jij weet zelf wat het beste voor je is en hoe jouw situatie in elkaar zit. En je moet het uiteindelijk zelf doen. Het is jouw leven, wat je zelf vorm kunt geven. Een slachtofferrol spelen (wat ik een tijdje heb geprobeerd) vertraagde mijn herstelproces. Het zorgde ervoor dat ik bepaalde gebeurtenissen niet los kon laten en anderen ervoor verantwoordelijk maakte.
In werkelijkheid heb je daar alleen jezelf mee omdat je jezelf hiermee vastpint in het verleden en in een effectpositie plaatst. Mij heeft het in ieder geval het meeste geholpen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn situatie, het verleden los te laten en me op de toekomst te richten. En ik doe vooral ook veel leuke dingen. Ik geniet van tijd doorbrengen met mijn dierbaren en neem voldoende tijd voor mezelf. Elk weekend probeer ik een van beide dagen vrij te houden van afspraken zodat ik die dag kan gebruiken voor dingen waar ik op dat moment zin in heb (of dat nu hardlopen, wandelen of een mooie serie op Netflix kijken is).
Een tip voor de GGZ
Leefstijladviezen zouden wat mij betreft echt standaard deel uit moeten gaan maken van behandelrichtlijnen, zowel voor mentale als lichamelijke gezondheid. Ik ben ervan overtuigd dat we als maatschappij op allerlei vlakken vooruit zouden gaan, als mensen gezonder zouden gaan leven.
In de volgende tevens laatste blog in deze serie neem ik jullie mee op mijn ‘reis’ door PsychoseNet. Ik heb veel aan deze site gehad zoals ik al ergens opmerkte. Graag deel ik met jullie wat ik allemaal tot mij genomen heb bij het zelf aanpakken van mijn psychose.
Geef een reactie