Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rianne Levi

Rianne Levi werkt als ervaringsdeskundige, 3 principe facilitator en IZR practitioner. Voor meer informatie kun je de website van Rianne raadplegen.

Rianne heeft ook een boek geschreven: Gestreept door het leven. Dit is gratis te downloaden van de website denkpunt.nl.

Wegrennen van jezelf – de weg naar het hartenpad

Rianne blogt over wegrennen van jezelf door vermijding, en hoe je door verdriet en pijn los te laten, de weg naar het hartenpad kan vinden.

Rianne blogt over wegrennen van jezelf door vermijding, en hoe je een weg kunt vinden, door verdriet en bepaalde overtuigingen los te laten. Door het herkennen en erkennen van de pijn, kun je de weg naar het hartenpad vinden, aldus Rianne.

“Herinnering is een vorm van ontmoeting.” Kahlil Gibran

We ontmoeten van alles in het leven. Je ontmoet je buurman, je vrienden, of de situaties waar je in belandt, je ontmoet je emoties en je ontmoet je verlangens en blokkades. De ervaringen die we opdoen vormen ons, het maakt dat we sommige ervaringen leuk vinden, plezierig of uitdagend. En andere ervaringen willen we liever niet meer en gaan we uit de weg. Sommige plaatsen of personen wensen we misschien uit ons leven.

Vermijding

Als je bijvoorbeeld als kind een heel bezorgde ouder had die je controleerde en je hebt dat niet als prettig ervaren, dan heb je misschien nu als volwassene de neiging om zelf de controle te houden, of je vermijdt onbewust mensen die erg bezorgd zijn en controleren.

Vaak hebben we dat helemaal niet bewust door, maar gebeuren zulke processen onbewust. In contact met anderen (relaties) hebben we als kind ervaringen opgedaan die ons vormden, dit kunnen schadelijke patronen zijn of gewone dagelijkse prettige patronen. 

Verdriet loslaten

Wat we ontmoeten in onze ervaringen en daarover vinden zegt iets over onszelf, het wil iets vertellen. Hierbij zijn onze emoties de feedback op dat wat we ervaren. Misschien voel je je wel boos worden op iemand of iets, maar wat is daaronder je behoefte? Wat zou je graag willen wat je nu niet hebt waardoor je boos werd? Of misschien is er verdriet en heb je iets los te laten, misschien een persoon of situatie.

Maar soms hebben we ook ‘ideeën’ los te laten, ook wel overtuigingen. Stel dat je gelooft dat je ‘iets ook nooit zou kunnen, jij altijd mislukt’ en het maakt je verdrietig. Dan wil je verdriet je zeggen dat je die overtuiging over jezelf los moet laten. Je verdriet vertelt je dat je niet blij bent van die gedachte. 

Wegrennen van mezelf

In mijn jeugd had ik veel last van negatieve overtuigingen die me belemmerden om te leven zoals ik dat graag wilde. Het liefst wilde ik wegrennen van het leven, wegrennen van verantwoordelijkheid, wegrennen van mezelf. Uiteraard kun je niet weg rennen van jezelf.

Maar je kunt wel een hoop situaties, of personen in het leven vermijden om maar niet naar jezelf te kijken. Want eigenlijk zijn die situaties waarmee je geconfronteerd wordt, die je raken, waar je boos en verdrietig van wordt, je spiegel: ze tonen wat je hebt los te laten of tonen je waar je de leiding over jouw leven hebt te nemen. Maar ook de situaties waar je verheugd en vervuld van raakt zijn je spiegel. Ze tonen je waar jij blij van wordt, wat jouw unieke talenten zijn, ze laten je iets zien van je ‘hartenpad’.

Van de rotonde af, naar je hartenpad

Als we tijdens onze jeugd bepaalde patronen ons eigen maken, en gewend zijn om iets op een bepaalde manier te doen of uit de weg te gaan. Dan kan het op een gegeven moment voelen alsof je op een rotonde blijft rondjes draaien. Telkens zijn er situaties waar je tegen aan loopt, weer dezelfde thema’s in conflicten of weer bepaalde angsten die je belemmeren om te doen wat je graag wilt. 

Als je rondjes draait op een rotonde dan heb je misschien last van schaamte, of schuldgevoelens, of je verwijt jezelf, of misschien wantrouw je anderen of voel je geen vertrouwen in jezelf. 

Erkennen en benoemen van je pijn

Je lijdt in plaats van dat je leidt! De richting naar je hartenpad is de afslag die gaat over het herkennen en erkennen van jouw gedachten, gevoelens, en gedrag. Het gaat over trouw leven aan jezelf, over zorg dragen voor jezelf, over zelf creëren waar jouw hart blij van wordt. Maar ook over het erkennen en benoemen van je pijn, verdriet en boosheid (jouw behoeften en verlangens). Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor je eigen houding en gedrag. 

Op het hartenpad zijn even goed verdriet, boosheid en angst, maar op het hartenpad weet je ze te ontvangen als boodschappers om jezelf te ontmoeten. Een herinnering is het ontmoeten van onze eigen gedachten en eigen gevoelens. Herinnering betekent niet dat we voor altijd de patronen hoeven blijven herhalen die we gewend waren te doen. Herinnering is niet bepalend voor het nu. Jij bent je ervaringen en herinneringen niet! 

De weg van het hartenpad

In het hier en nu, kun je elk moment, als jij dat wilt, een andere weg bewandelen, een weg vanuit je hart, zoals dat goed voelt voor jou, het hartenpad.

Meer lezen over zelfacceptatie, zoals ACT 4 life, (waaruit de metafoor van de rotonde is overgenomen):

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

5 reacties op “Wegrennen van jezelf – de weg naar het hartenpad”

  1. Heel helder en mooi beschreven. Ik heb wel wat vragen, over bepaalde ‘sluiers’ die het hartenpad kunnen bemoeilijken. Binnen een narcistische familie setting bijvoorbeeld, waar strategieën worden ingezet, vanuit het ‘Super Self’ van het systeem. Meestal is de kern hiervan dat een klein kind het zwijgen wordt opgelegd: silencing na seksueel of ander misbruik bijvoorbeeld.
    Vroeger was mijn eerste insteek ook: daar moet ik iets mee….Maar nu, zodra ik een patroon herken, probeer ik een neutrale zone te installeren, tussen mij en de ‘agressor’. Er is veel inbreuk gepleegd, op mijn systeem, en ik kon lange tijd onderscheid maken tussen veilig en onveilig. Een partiële blindness, misinterpretatie, projecties. Een narcistisch systeem, weet ik nu, is vergelijkbaar met het in de shredder gooien van al je chakras. Je wordt uit je hartchakra geduwd, als het ware. Ik genees mijzelf door lichaamsgerichte oefeningen, zoals bijvoorbeeld op het platform Eurythmy4You. Of Irene Lyon. Ik ga mijn weg alleen, waarbij een genezingspunt intreedt, indien de toxische controle mechanismen vanuit het systeem geen vat meer op mij hebben. Een gevoel van vrijheid richt mij op, als ik voel hoe in mijn systeem de sluiers van misconceptie (de onveilige wereld) weggespoeld worden, ja, altijd door hogere gedachten. En meer echte adem.

  2. Ha Rianne,

    Erg bedankt voor je mooie blog over het hartenpad. Bijzonder wat je allemaal schrijft. Ik ben door mijn psychosen en jarenlange depressie ook meer vanuit mijn hart gaan leven. Daarvoor werkte ik op de universiteit en was ik vooral veel aan het rekenen. Nu probeer ik vooral te voelen. Net zoals Maria schrijft heeft contact met Christus me daarbij geholpen. Soms maak ik nog steeds fouten en dan vraag ik Christus om vergeving en probeer ik weer terug te gaan naar mijn hart of zoals jij het noemt, het hartenpad.

    Lieve groeten,
    May-May

    1. Lucas ten Harkel

      Ja het helpt om over Christus te lezen en hem als je persoonlijke vertouwelijke vriend te leren kennen, ik denk vaak aan Hebr 4:15

    2. Rianne

      Hoi May-may, voor mij is het hartenpad ook een pad met G’d. Zonder G’d had ik het niet overleefd… geloof in iets groters dan ons zelf geeft ons mogelijkheden ver voorbij ons verstand ❤️ hartegroet, Rianne

  3. Maria

    Dankjewel Rianne,
    Mooi helder beschreven. Ik heb deze weg die jij het hartenpad noemt geleerd via contact met het hogere. Doet mij goed dit nu zo bij jou te lezen. Ik zal jouw links onderaan dit artikel volgen. Groetjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *