Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Lotuslicht

José Smit schrijft onder de naam Lotuslicht op PsychoseNet. Ze kreeg op haar 49e haar eerste langdurige psychose met verlichtingservaringen

José haar leven is sindsdien enorm veranderd, ze leeft ze met psychoses en perioden in rustiger vaarwater.

Meer zien van Lotuslicht?

José maakte een opname op Facebook over haar psychose. Deze video is via deze link te bekijken. Ook is José te vinden op YouTube.

Wel of niet EMDR? – Ik ga er niet verder mee

José over Wel of niet EMDR?: "Zelf heb ik EMDR gehad toen de psychologe me 2 keer had gezien. Voor mij werkte het averechts."

“Zelf heb ik EMDR gehad toen de psychologe me nog maar 2 keer had gezien”, vertelt José. “We hadden dus nauwelijks kennis gemaakt, maar waren wel snel vertrouwelijk. Ze bleek gespecialiseerd in EMDR. Dat wist ik toen niet”. Mooie blog met de centrale vraag: Wel of geen EMDR?

Ze haalde me over EMDR te doen

Het contact was goed, maar ze haalde me al snel over EMDR te doen omdat ik volgens haar PTSS had. Ik vond het eng en moest in de 3e sessie omgepraat worden en gerust gesteld. Wat ze dan ook deed door me ervan te verzekeren dat het mij niet zou schaden. Ze legde nogmaals uit hoe het werkte.

Diezelfde sessie begonnen we aan de eerste EMDR sessie. Wat ik ervaarde was dat ik wegschoot, tijdens de sessie in dissociatie terecht kwam. Maar alles leek goed te gaan en ik ging na afloop naar huis. De volgende sessie was 2 weken later gepland.

In de loop van de dagen kreeg ik steeds meer een unheimisch gevoel. Ook begon er af en toe muziek in mijn hoofd te spelen, dat nam toe naarmate de tijd vorderde. De muziek was muziek uit mijn jeugd, behorende bij de tijd van het trauma dat behandeld was. Het bracht in eerste instantie nare herinneringen en nare gevoelens.

Mijn hersenen bleken een bruggetje te hebben gemaakt, en hoewel ik het betreffende voorval dat behandeld was kon terugzien en herinneren, waren er de emoties niet, die waarvan ik wist dat ze erbij hoorden. Deze uitten zich vervolgens in de muziek die ik almaar bleef horen. Het was eigenlijk alsof ik op een andere manier vast kwam te zitten in het trauma.

Dit is nu bijna een jaar geleden

Om genoemde redenen heb ik de EMDR sessies niet voort gezet, mijn vertrouwen was afgenomen. Ik hoor nog steeds onwillekeurig muziek, heb daar geen controle over, er kan zomaar een nummer uit die tijd in mijn hoofd zitten.

Voor de sessies was het in mijn hoofd rustig en stil. Nu is er muziek en razen daardoor gedachten en emoties door me heen. Het heeft bijna een jaar geduurd alvorens ik er een manier in vond om er beter mee om te gaan. Maar tegenhouden kan ik het niet.

Toen ik de EMDR sessies verbrak, was de psychologe in haar wiek geschoten en nam het zeer persoonlijk op. Ik op mijn beurt nam het haar kwalijk dat ze me niet voldoende had voorbereid, ook niet op wat er mis kon gaan. En dat ze veel te snel is gegaan en me niet voldoende heeft leren kennen.

Ik schrijf dit stuk omdat zoveel mensen zo enthousiast zijn over EMDR

En ja, ik denk zeker dat het kan helpen. Maar bij mij maakte het iets los, waarvan ik gewenst had dat het nooit gekomen zou zijn. Denk daarom goed na over de risico’s, vooral als je goed functionerende hersens hebt. Want hersens doen rare dingen wanneer ze geijkte sporen moeten verlaten om nieuwe sporen te maken. En dat is wat EMDR doet. Het is dus niet zaligmakend.

Ik moet leven met die muziek in mijn hoofd en pas mettertijd kwam er wat ruimte voor andere emoties dan trauma- gerelateerde. Maar het neemt me altijd terug juist naar die trauma periode.

Ik ga dus niet verder met EMDR

Voor mij werkte het averechts. Daar moet je dus ook rekening mee houden, dat zulke dingen ook kunnen gebeuren. Ik voel het als mijn plicht ook mijn verhaal de wereld in te sturen, naast de positieve belevingen te zetten die andere mensen ermee hebben.

In mijn ogen kun je dus beter niet knoeien met je hersenstructuren, maar je trauma op de ouderwetse manier aanpakken en doorleven. Dat is met goede begeleiding, inzichten, bewustzijn en vooral door WEL te voelen en ervaren en in te zien dat je nu een andere mens bent die dat beter kan handelen. Je hebt er steun, compassie, begrip en liefde bij nodig, vooral die van jezelf. Dat is hoe ik deal met verder trauma. De keus blijft uiteraard aan jou.

Ps: Even voor de duidelijkheid; dit is dus niet wat de meeste mensen kennen met een muziekje in hun hoofd, wat vaak prettig kan zijn. Dit is drukkend en onvrijwillig. Het brengt een gevoel van gevangenschap, een dwingend karakter heeft het en het is een andere ingang naar mijn trauma’s.

José

Meer van José lezen?

Wil je meer blogs lezen die José schreef? Check dan deze link.

Meer lezen over EMDR?

Wel of niet EMDR?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Reacties

11 reacties op “Wel of niet EMDR? – Ik ga er niet verder mee”

  1. Gerard

    Wat brengt psychosenet toch een ontzettend goede informatie. Het is neutraal, naast goede ervaringen ook minder goede (of zelfs negatieve) kunnen hier worden benoemd. Het maakt duidelijk dat het bij iedereen anders wekt en er geen wondertherapieën zijn. Ik geloof dat bij veel psychische aandoeningen men (veel) aan eigen waarden verliest, niet in de laatste plaats doordat het label veel ruimte in kan nemen waar je mee identificeert. Wordt niet of onvoldoende het gevoel van eigenwaarde gewaarborgd dan geloof ik niet dat iemand enige progressie zal maken. Zou graag in de psychiatrische zorg aan de slag willen. Iedere organisatie heeft zijn eigen methodieken waar de eigenwaarde van cliënten telkens geen topprioriteit heeft. Mijn rol als begeleider zie ik als een zoektocht die je samen met de cliënt aangaat. Als begeleider heb je dus geen leidende rol, stel je wel grenzen, je ondersteund iemand om te bouwen aan zijn gevoel van eigenwaarde , die te structureren en daarmee ook de eigen regie in handen krijgt. Stel je als begeleider de norm dan behoud je daarmee de afhankelijkheid in relatie tot die andere waarden die de cliënt leidt.
    Zijn er ook instellingen die de eigen waarden van cliënt als leidend zien? Daar zou ik graag willen solliciteren.

    1. Li
      Zelf (67)heb ik gekozen voor EMDR behandeling vanwege oude jeugdtrauma’s zowel geestelijk als seksueel. Ik ben zelf 48 jr psychiatrisch verpleegkundige geweest en had me goed geïnformeerd.
      Ook de psycholoog waar ik EMDR behandelingen heb gehad heeft mij goed geïnformeerd, er is zeker/ het is een voorwaarde om een veilige situatie te hebben en een vertrouwensband, plus dat je met je gevoel helemaal terug gaat naar het trauma. Het is geen wondermiddel en werkt zeker niet bij iedereen, maar het heeft bij mij goed gewerkt. Trauma’s zijn verweg nu en ik heb er geen last meer van in het heden, vervolgens is er ruimte gekomen om oude gedragspatronen te veranderen. Ik ben er blij mee!

  2. Lucia

    Ik heb zelf een eerste psychotische periode gekregen tijdens een cgt voor traumagerelateerde problemen. Men vergeet idd vaak dat alle therapien, zowel medicamenteuze als therapeutische, bijwerkingen kunnen hebben. In een veel latere dynamische therapie, die ik deed in rustiger vaarwater en met medicatie ben ik wel geholpen.

  3. Mike

    Jammer, jammer.
    Ik heb zelf ook EMDR gehad. Ik ga hier niet beweren dat het een wonder- of tovermiddel is, want dat is het niet. Maar ik heb er wel degelijk iets aan gehad. Ik heb trauma’s deels verwerkt én ik ben anders tegen andere mensen aan gaan kijken (in positieve zin). Misschien was bij mij de begeleiding beter, wie weet.
    Puntje van reflectie: achteraf heb ik spijt dat ik niet gewoon een aantal weken (of zelfs maanden) verlof (desnoods onbetaald) heb opgenomen. Of je nou wilt of niet .. als je je enigszins overgeeft aan de EMDR kom je toch in een rollercoaster of een emotionele draaimolen terecht. Ik denk achteraf dat ik in die periode – in een soort hypomanie – dingen heb gedaan cq gezegd (op mijn werk onder meer) die ik beter niet had gedaan/gezegd.
    Of dat iemand of iets te verwijten is, is de vraag … Ik was er immers ook zelf bij …

  4. Ik ben het volledig met je eens,José!Via EMDR ben ik mijn zoon kwijtgeraakt omdat er door zijn hersenen een ander bruggetje is gemaakt om om te gaan met zijn trauma,s!Na de behandeling was ik de pineut en de oorzaak van alles wat verkeerd was in zijn leven!Ik kreeg ook de schuld van het verleden en het opgroeien met een zwaar psychotische en naar mij toe agressieve vader!Dit is nooit meer goedgekomen en heeft heel veel schade aangericht!Waarschuwingen van mijn kant hielpen niet,want ik had er zelf geen goed gevoel bij!Daarvoor is ons verleden veel te complex om zwart-wit te gaan denken!Gelukkig is de relatie met mijn ex-man later een stuk verbetert en was de relatie met mijn dochter tot voor 2 weken geleden ook nog redelijk in tact!Daar heb ik hard voor geknokt als Mantelzorger!Er is nu wel hulp van bemoeizorg bij haar betrokken dus misschien dat de situatie nog in positieve zin verbetert!Ik voelde me gedrongen om op jouw verhaal te reageren zodat je weet dat er meer mensen zijn die zeker niet enthousiast zijn over EMDR!

    1. Joke

      Ik ben het ook eens met José. Gelukkig zijn er ook trauma psychotherapeuten die weten dat, vooral bij ernstige complexe PTSS en DIS dat je geen EMDR moet doen, want je weet niet uit welke hoeken trauma’s komen die jij als patiënt niet weet door de amnesie.

      Ik heb het geluk gehad dat ik een oudere ervaren trauma therapeut tegen ben gekomen in de meest onzichtbare dichte jaren van het langzaam realiseren van DIS , die wist van de ” gevaren ” /consequenties van EMDR.

      Afgelopen jaren lijkt het wel een ” tussendoor -tje ” te worden die men zomaar even doet .
      Met alle schrijnende en verdrietige consequenties van de patiënt.

  5. Vlinder

    Ik heb nooit EMDR gehad, wel is het ter sprake gekomen om het bij onze dochter toe te passen ivm trauma tijdens geboorte. Door al mijn ervaringen in de GGZ en alle nare verschijnselen die ik aan de lijfe heb ervaren door o.a. meditatie misbruik ben ik ervan overtuigd dat ook aan EMDR bijverschijnselen zitten. Zoals Jose ook zegt: je rommelt met herinneren en verplaatst ze als het ware. Hoe je het ook went of keert: het is manipulatie van je gedachten, herinneringen. Als ik dan nu lees wat het bij Jose teweeg heeft gebracht is mijn terughoudendheid bevestigd en ben ik blij dat we nooit wat hebben gedaan met dat advies. Accepteren en leren omgaan met dat wat is gebeurd zal ook mijn advies blijven

  6. Mabel

    Ja, er word betaald maar wat aangekloot met mensen, en als de cliënt niet beaamt dat het goed effect is dat ongewenst en demotiverend voor de therapeut, en gaat de relatie niet goed omdat men zich niet op de borst kan kloppen. Dat soort dynamiek is weinig proffesioneel te noemen, en niemand is ermee geholpen.

    Het moet ook allemaal snel , de cliënt zit met de ellende en die word met wat pech eerder aan de cliënt/ zn problematiek geweten dan aan de behandeling/ bejegening.

    Dat jij Mar , geholpen bent met de gevolgen van medicatieprobeersels is bijna uitzonderlijk te noemen.

    Groet

  7. Chantal

    Ontzettend jammer om te lezen dit. Maar ik denk dat het op een andere manier en betere begeleiding wel had kunnen werken. Zelf zie ik cliënten wekelijks als ik trauma behandel met Emdr en ook tussendoor is er contact indien nodig. Ik zou bij zo’n fors traumatische periode nooit de derde sessie al aan Emdr beginnen of clienten ompraten die nog niet zover zijn. Eerst moet je elkaar echt goed kennen en alternatieven bieden zolang clienten niet het volste vertrouwen hebben in deze methode. Trauma’s moeten doorleefd worden, zoals je zelf al schrijft, dus daar horen ook tussendoor gewone gesprekken bij en rust. Ikzelf geloof wel in de EMDR behandeling, maar het wordt ten onrechte als een ‘turbo’ tover behandeling gebruikt en dan is er het risico op een minder goede ervaring, dat klopt. Wat zonde!

  8. Mar

    Jou ervaring met emdr is naar en jammer dat het niet goed begeleid is. Dat heeft ook betere begeleiding nodig dan je hebt gehad. Niks is zaligmakend ook emdr niet. Maar alles wat hersenstructuren kan veranderen heeft invloed op je. Dat kan met emdr mits slecht begeleid maar ook met medicatie. Ook dat is niet zalig makend. Niks past bij iedereen. Bizar genoeg heeft emdr mijn meeste gevolgen van ernstige rebound van medicatie weg gekregen. Mijn muziek in mijn hoofd , de dwangstoornis die ik ontwikkelde en de gillende stemmen die door de medicatie waren ontstaan en ik nooit eerder had ervaren, die zijn grotendeels weg door emdr. Mijn traject is door medicatie compleet verstoord.
    Ik ben het met je eens dat goede begeleiding compassie etc. Betere resultaten kan krijgen dan een enkelvoudige behandeling.

    1. Mar

      Mits goed begeleid niet slecht begeleid 🙈

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *