‘Van wiet word je niet zomaar schizofreen‘ concludeert Thijs de Vries in zijn artikel voor VICE, het grootste mediamerk ter wereld dat zich op jongeren richt. Eind februari stond het online magazine in het teken van geestelijke gezondheid. Voor deze gelegenheid schreef Thijs over zijn oudste broer die in ’95 de diagnose schizofrenie kreeg en de breed gedragen aanname dat dit door veelvuldig blowen was gekomen.
“Mijn oudste broer kreeg in 1995 de diagnose schizofrenie. Dat was destijds niet alleen een medische constatering, het leek ook te betekenen dat zijn leven zo ongeveer voorbij was. Van verschillende kanten kreeg ik toen te horen dat het misschien ook niet heel verbazend was dat het gebeurd was, want hij blowde in die tijd veel.
En, zoals de moeder van een vriendje van mij toen bijvoorbeeld stellig zei: van blowen kun je kun je schizofreen worden. Ze was kinderpsycholoog, dus ze leek het te kunnen weten. Daar stond ze niet alleen in – nu nog steeds wordt het idee dat je van cannabis schizofrenie kan krijgen breed gedragen. ”
– Thijs de Vries
Cannabis en psychose
In zijn artikel Van wiet word je niet zomaar schizofreen legt Thijs uit waarom dat zo is. Daarnaast bespreekt hij de werking van THC en DBC, beide werkzame stoffen in cannabis.
Wel is het zo dat mensen die zich voor het eerst bij een zorginstelling melden met psychotische klachten vaker dan gemiddeld blijken te blowen. De conclusie dat ‘veel mensen met psychosen blowen DUS blowen veroorzaakt psychoses’ is echter veel te kort door te bocht.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de link tussen cannabisgebruik en psychose, toch is de wetenschappelijke wereld er nog niet uit hoe het nu precies zit. Op groepsniveau is er wel een duidelijk negatief effect van cannabisgebruik op psychosegevoeligheid aangetoond, maar op individueel niveau is dit nooit goed onderzocht. Het feit dat er veel verschillende factoren van invloed zijn op hoe iemand op cannabis reageert, maakt het praktisch onmogelijk om uitspraken op individueel niveau te kunnen doen.
Psychiater en universitair hoofddocent Bart Rutten doet onderzoek naar cannabisgebruik en psychose en houdt zich onder andere bezig met verschillen in gevoeligheid om op een bepaalde manier op cannabis te reageren. Genen en DNA-structuur spelen een rol, maar daarnaast hebben nog meer factoren invloed.
Interview met Psychiater Bart Rutten
Het is een mythe dat veelvuldig blowen tot schizofrenie leidt
Bekijk het interview met Psychiater Bart Rutten waarin hij verder in gaat op de relatie tussen cannabis en psychose.
“Vroeg-gebruik, met name vóór je 16e, is af te raden” vertelt Bart in een interview. “En langdurig gebruik ook – daardoor gaan allerlei biologische processen veranderen en dat werkt psychosegevoeligheid ook in de hand.“
Medicinale wiet tegen psychotische klachten?
Van THC is uit onderzoek gebleken dat het gebieden in de hersenen doet oplichten op eenzelfde manier als dat een psychose dat doet. Dit betekent niet dat THC een psychose opwekt, maar wel dat het invloed heeft op hetzelfde hersengebied dat bij een psychose actief is. Cannabisgebruik kan er dus wel voor zorgen dat psychotische klachten versterkt worden, zeker als de gebruiker psychosegevoelig is.
Naast THC is cannabidiol, afgekort als CBD, de bekendste werkzame stof in cannabis. Uit onderzoek naar de werking van CBD komt steeds vaker naar voren dat dit wel eens een remmende werking kan hebben op waandenkbeelden en angsten, en mogelijk ‘medicinaal’ kan worden ingezet bij psychose.
Heb jij ervaring met (medicinale) wiet en psychose?
Meer blogs over psychische kwetsbaarheid en drugs:
- Is blowen de oorzaak van de depressie van mijn dochter?
- Het maakte mij niet zoveel uit wat het was, als het mij maar van de wereld bracht
- Paddo’s, paranoia en psychosegevoeligheid
- Zo leuk als het eruit ziet is het niet hoor over creativiteit.
photo credits
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Geef een reactie