Ik werk al meer dan 20 jaar als SPV in de GGZ. Als leerling B op afdelingen – vooral gesloten afdelingen want dat vond ik stoer. Ik ben niet zo bang aangelegd dus zet mij maar tussen die IBS-en en RM-en. Gelukkig zat ik niet tussen de ouderen of nog erger de LZ (langdurige zorg). Nee, gesloten dat was het voor mij.
Darten, dat kon ik ook goed dus dat deed ik graag tijdens mijn diensten. Wel op kantoor, met de deur dicht. Die patiënten redden zich wel. En roken, dat deed ik ook graag. Gelukkig mocht dat ook op kantoor, met de deur dicht.
Af en toe was ik echt wel op de afdeling hoor. Ik wilde als leerling wel laten zien dat ik ook met patiënten om kon gaan of zo iets. ‘Wij van de verpleging’ konden ‘zij van de afdeling’ heus wel verplegen of zo.
Man, die separaties waren gaaf
Zo’n IBS ging dan uit zijn dak en dan konden wij separeren. Nee, ik was niet zo bang aangelegd. Best raar om dit zo te schrijven en nog raarder dat het over mijzelf gaat. Ik wás ook zo. Gelukkig kwam ik op tijd tot het besef dat dit wel heel vreemd was en vond ik dat het anders moest. Eerst dacht ik dat wanneer ik nou manager zou worden, ik dit wel zou kunnen veranderen.
Maar tijdens mijn opleiding aan de hogeschool wist ik zeker dat ik géén manager wilde worden. (Toch wat geleerd daar). Toen ben ik ambulant gaan werken en ik ontwikkelde een mindere wij-zij visie. Gaaf, beter en werkbaarder. Ja ik vond zelfs trots in mijn werk omdat ik merkte dat ik er bij de patiënt toe deed.
Opeens ergens in mijn leven draaide alles om: ik werd zelf een zij en kreeg te maken met wij
Ik draaide door, dronk alleen nog maar wijn en was volledig stuurloos geworden. Sociaal, psychisch en lichamelijk volledig aan de grond en opname volgde. Ik moest naar therapie, rechtop zitten, op mijn beurt wachten en in de rij staan voor mijn pillen. Ja, ik was gek en ja ik was volledig doorgedraaid, maar kom op zeg, ik was ook echt gewoon een mens.
Nu weer een paar jaar later ben ik weer een wij. Wel met een klein verschil, dat de zij-en niet meer bestaan. Wij is ons geworden en eigenlijk vind ik dat elke hulpverlener die zich wij voelt, zich verplicht een tijdje zij moet voelen om te weten dat alleen ons er toe doet.
Jurriaan Derks – sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Meer lezen?
- Hoe ga ik het gesprek aan met mijn naasten over mijn psychose en opname?
- Psychose? Wél de opname, waar nodig de dwang, maar zonder criminalisering!
- Wij en zij in de ggz
Geef een reactie