Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Zelfportretten over zelfzorg – mens, mag je mooi zijn?

Geeske Roorda maakte een mooie serie van 4 portretten over zelfzorg en slaaprituelen

Wat is zelfzorg voor mij? Geeske besluit haar dagelijkse ritueel voor en na het slapen in beeld te brengen. En nacht niet kunnen slapen blijkt de opstap naar een mooie serie zelfportretten over de zelfzorg.

Dit avontuur begint met een foutje

Ik besef het me de avond van tevoren zodra ik opsta om naar bed te gaan. ‘Shit, pillen vergeten in te nemen!’ Het is inmiddels 00.00 uur ik heb een lange dag achter de rug met klussen en schilderen rondom huis. Het is stom dat ik ze niet heb ingenomen, want mijn pillen-alarm is al lang afgegaan.

Mijn dagelijkse pillen-alarm op mijn telefoon heb ik vanavond blijkbaar gedachteloos weggedrukt. Dat overkomt me wel vaker. Vaak op de momenten dat ik net in een gesprek zit, of wanneer ik middenin een goede film zit.

Mijn dagelijkse ritueel rondom het slapen gaan en het opstaan

Anyway… Ik laat me niet kisten en doe mijn dagelijkste ritueel voor het slapen gaan en wat me structuur geeft; ik poets mijn tanden, maak mijn gezicht schoon, ik smeer vervolgens een lekkere gezichtscrème op, trek mijn pyjama aan en kruip in bed.

s ‘Ochtends voer ik het ritueel in soort van omgekeerde volgorde uit. Het geeft houvast. En lukt het niet om het uit te voeren, dan is er iets niet in de haak met mij en mijn stemming en dat is dan gelijk duidelijk voor mijn naasten. Het ritueel bewaakt mijn balans, het maakt inzichtelijk wanneer ik qua stemming afglijd, gelukkig al jaren niet meer nodig geweest, maar toch. En het is verder goed om op deze manier voor mezelf te zorgen.

Ik slaap erg weinig deze nacht

Het bed ligt even later lekker. Ik sluit mijn ogen. Het is een warme, klamme nacht. Ik zet een uur later het slaapkamerraam open. Hopelijk koelt het een beetje af. Het in slaap komen lukt niet. Ik probeer netjes in het nu te blijven en probeer niet te piekeren. Dat lukt prima, maar alleen het gewenste ‘in slaap vallen’ volgt niet.

Om 03.00 uur hebben de gedachten de neiging om af te drijven in een negatieve spiraal. Ik besluit , bij gebrek aan een beter idee om eens te fantaseren over nieuwe zelfportretten zoals ik deze wel vaker maak. Daarover nadenken en dromen is eigenlijk best wel leuk.

Met een klein binnenpretje besluit ik, even later, dat het morgen wel een heel erg slechte dag is voor zelfportretten. Ik zal waarschijnlijk wallen tot op mijn knieën hebben na deze bijna slapeloze nacht. Wie zit daar nou op te wachten? Deze gedachte blijft hangen. Klopt die gedachte wel? Want hebben niet heel veel mensen last van slapeloze nachten? Mijn wallen verbergen voor de wereld? Eigenlijk is dat toch zelfcensuur?

Zelfzorg en slaaprituelen, juist na een slechte nacht belangrijk

Misschien is het morgen juist wèl de perfecte dag om een fotoshoot van mezelf te gaan doen. Een serie maken over mijn eigen zelfzorg bij het opstaan en slapen gaan. En ja… JUIST met enorme wallen onder mijn ogen, want die zijn juist een deel van het verhaal.

Wat is persoonlijke zelfzorg voor mij

De volgende ochtend ben ik aan de slag gegaan met een serie zelfportretten. Hieronder vind je de serie die ik maakte na zo’n 3 uur slaap te hebben gehad.

Zelfportretten over mijn slaaprituelen

Om te beginnen; de zelfzorg die ik beschrijf is niet bepaald hogere wetenschap. Zelfzorg betekent voor mij een start van de dag met opstaan (alleen dat al kan al een hele uitdaging zijn weet ik).

Natuurlijk daarna even naar het toilet, maar dat laten we op de foto’s maar buiten beschouwing. M’n haar kammen hoort erbij, en indien nodig mijn haar even wassen (of me helemaal douchen, is meer werk, duurt langer dus altijd minder zin in).

Daarna gezichtsverzorging (een simpele dag/nachtcrème, dit hoeft helemaal niet duur te zijn) aanbrengen en de crème even fijn met mijn vingers inmasseren. Deze stap vind ik nog wel het fijnste moment van het ritueel en de stappen die erbij horen.

Stap 1: Opstaan & mijn haar kammen
Stap 2: Gezicht schoonmaken, een lekkere crème opbrengen en inmasseren
Stap 3: Haar toch alsnog even wassen, wax erin en in dit geval ook even mijn haar föhnen om het te drogen.
Stap 4: Mezelf aankleden. Liefst in iets wat ik zelf ook mooi vind.

En als laatste stap mijn haar föhnen en in model brengen. Daarna mezelf aankleden in kledingstukken die schoon en fris zijn. En als ik me mezelf daarnaast ook een beetje mooi en op mijn gemak in mijn kleding voel, dan is dat nog mooier.

Over mooie kleding mogen dragen en mooi mogen zijn

Op de foto’s draai ik een mooie jurk in jaren ’50 stijl. Ik houd van deze stijlvolle, vrouwelijke jurken. Ik maakte zelf een lange reis, vele jaren, voordat ik durfde om mooie kleding voor mezelf te mogen hebben, zoals de mooie, blauwe jurk op de foto’s. Er was een andere, tweede reis nodig om mooie kleding te mogen (en te durven) dragen en om me er veilig genoeg in te voelen. Het heeft me goed gedaan en veel gebracht om mooi te kunnen en mogen zijn.

Let wel, mooie kleding en dure kleding zijn voor mij verschillende dingen. Mooie kleding en de meest unieke items vind ik juist vaak bij de kringloop en op andere plekken met tweedehands kleding. Hele dure kleding is opvallend vaak best wel lelijk en niet flatterend, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. (Maar dat is dan weer mijn persoonlijke mening…)

Gewoon mooi mogen zijn. Het mag er zijn.

O ja… De wallen tot op mijn knieën, waar ik hierboven over schreef, die heb ik niet echt kunnen vinden op deze foto’s. Die waren in mijn hoofd blijkbaar een stuk groter dan ze in het echt waren.

Fotocredits: Geeske Roorda

Geeske Roorda is -naast hoofdredacteur van PsychoseNet- ook fotograaf. Sinds medio 2024 is Geeske ook werkzaam als videograaf voor PsychoseNet.

Geeske werkte in het verleden met veel plezier als studiofotograaf bij The Club Of Extraordinary Photographers. Geeske houdt van het portretteren van mensen. Ze maakt regelmatig zelfportretten. Geeske laat graag kanten van mensen zien met een vleugje menselijkheid en emotie. De digitale kunstwerken van Geeske vallen vaak binnen de stromingen ‘Digital art’ en ‘Magical realism art’.

Meer lezen over kunst en diversiteit?

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

13 reacties op “Zelfportretten over zelfzorg – mens, mag je mooi zijn?”

  1. Stefan Adrichem

    Wat een prachtige zelfportretten. Ik word spontaan verliefd op je. Ik moet dat bij mezelf ook wat vaker doen en dan gang ik een schilderij van mezelf in de woonkamer. Zeer vermakelijk voor mij en voor mijn gasten. Omdat ik het ideaalbeeld ben van hoe een man hoort te zijn is het extra bevredigend als dat bevestigd word

  2. Rob Houkes

    Heel mooi!

    1. Geeske Roorda

      Dank je wel!

  3. Jos Raaphorst

    Hallo Geeske,

    Structuur en liefde zijn belangrijke pijlers in het leven.
    Rituele op de dag kunnen ook structuur brengen.
    Structuur in de dag kan je rust en daarmee energie geven evnals het ondergaan van liefde.

    Bedankt voor de blog,

    Jos.

    1. Geeske Roorda

      Hoi Jos, Je slaat de spijker op zijn kop, je hebt helemaal gelijk. Dank!

      Groet,
      Geeske

  4. Vlinder

    Superleuk om je blog te lezen Geeske, helemaal met de foto’s erbij 😃, je jurk vind ik geweldig!! En die wallen…. ik zie ze niet 🤗

    Ik bedacht me, al lezend, dat ik weinig rituelen heb…. wel vaste patronen maar niet zo dat ik van mn padje raak als ik ze niet opvolg.

    Ik vind het heerlijk hoe je schrijft en je jezelf laat zien!!

    Warme groet vlinder

    1. Geeske Roorda

      Dank je wel Vlinder voor je mooie woorden!

  5. Hahaha Geeske, heerlijk dit. Gewoon een triviale blog over naar bed gaan, niet kunnen slapen, en dan weer opstaan. Het hoeft niet zo moeilijk! Ik heb van je blog genoten. Mijn ‘gaan-slapen-ritueel’ hangt vooral samen met wijn en benzo’s. Das lekker makkelijk. Ook wel eens fijn als je gewoon een serieus k*tleven achter de rug hebt. Hahah! Ga zo door vrouw. Je bent een bijzonder exemplaar, zoveel is duidelijk. Liefs! Rik

    1. Geeske Roorda

      Thanks Rik! Het is inderdaad heerlijk alledaags en daarmee vreemd genoeg bijzonder! 🙂

  6. Caroline

    Hoi Geeske,

    Ik heb je blog met plezier gelezen, ik herken hier veel in… 🙂
    Superbelangrijk, die rituelen, ze geven mij (vooral in de ochtend) ook zeker houvast!

    En last but not least: práchtige foto’s, goed dat je hebt doorgezet!

    Vriendelijke groet, Caroline

    1. Geeske Roorda

      Dank voor de mooie complimenten Caroline, fijn om te horen!

  7. Ha Geeske,
    Wat een prachtige foto’s! Je straalt! Leuk om over jouw rituelen te lezen. Zelf heb ik ook rituelen. De kat een snoepje geven voor het slapen gaan, yoga, mediteren en daarna de kat zeggen dat ze in haar mandje moet gaan liggen en dan haar over haar kopje aaien. Dan miauwt ze altijd terug, dat is er grappig.
    En waar ik benieuwd naar ben, hoe heb je ervoor gezorgd dat je de nacht daarop wel kon slapen?
    Groetjes,
    May-May

    1. Geeske Roorda

      Hoi May-May,

      Dat is ook een mooi ritueel, mooi hoe je kat er een ook plekje in heeft.

      De nacht erbij ging het gelukkig beter. Die avond nam ik mijn medicatie op tijd. Dat helpt. Ook had ik overdag een leuke maar vermoeiende dag achter de rug met het kunnen maken en daarna bewerken van deze zelfportretten. Ik eindigde de dag daardoor moe maar ook voldaan. Dat was ook helpend om in slaap te komen.

      Dank voor je berichtje!

      Groet,
      Geeske

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *