Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Rogier

Rogier is gediagnostiseerd met een bipolaire stoornis en heeft een aantal manische psychosen meegemaakt (spirituele crisis). Geen makkelijke ervaringen om te integreren in het dagelijks leven.

Rogier leert graag, wil zichzelf en de ander leren beter begrijpen en wil in harmonie en vrede leven.

Zelfregie – uit de draaikolk van gevoelens en emoties

Rogier: "Het is nu vijf maanden na mijn episode. Ik nam zelfregie terwijl mijn hoofd een draaikolk van gedachten, gevoelens en emoties was".

Rogier: “Het is nu vijf maanden na mijn laatste uitdagende episode. Ik nam zelfregie. Het bijzondere van deze episode was dat ik hierdoor ‘op de grond’ kon blijven staan terwijl mijn hoofd een draaikolk van gedachten, gevoelens en emoties was”.

Ik stond helemaal aan en kon aanwezig blijven

Ik was ‘high’ en was mij bewust van deze ervaring waardoor ik er niet in meegesleept werd. Het was ontzettend lastig maar ik wist: dit is nieuw. Het was diep in de nacht en ik was alleen tijdens deze ervaring. Niemand die zich met mij bemoeide, ik ontdekte hoe ik kon blijven staan, voor mezelf op kon komen en hoe ik mijzelf ‘in veiligheid’ kon brengen.

Ik had de dagen ervoor een steeds kortere nachtrust en was vaker ’s nachts wakker. Ik kon op een gegeven moment helemaal niet meer slapen en terwijl mijn gezin lag te slapen zat ik op de bank in de woonkamer radeloos, te zoeken naar houvast, grip, zekerheid. Het was een confrontatie met mezelf. Ik ervoer dat ik mezelf met deze ervaring moest leren dragen en mezelf tijdens deze ervaring moest leren verzorgen en dat niemand anders dat voor mij kon doen. Dat wilde ik zelf niet meer en ik wist dat mijn vrouw ook de pijp meer dan leeg had. Al die zorgen… Al die controle. Ik wilde niet dat zij of iemand anders zich zorgen over mij moest maken. Ik was er zo klaar mee.

Hoe kan dit toch steeds terugkomen?

Zo ontwrichtend waren de afgelopen maanden niet geweest… In die nacht merkte ik dat ik de storm in mijn hoofd kon observeren en probeerde mezelf te kalmeren; ‘probeer logisch na te denken, wat je nu voelt is er niet altijd’ en meer van dat soort  geruststellende gedachten. Ik liep na een tijdje, toen ik merkte dat ik niet ‘weggeblazen’ werd naar de badkamer, nam voor de zekerheid een Haldol en vertelde mezelf dit een goed plan was. Daarna ging ik weer in bed liggen. Ik keurde mijn ervaring niet af en was zacht voor mezelf.

Na een paar uur nauwelijks geslapen te hebben was de dag aangebroken en moest ik naar mijn werk. Ook hier heb ik zelf de regie gepakt door te voelen waar ik behoefde aan had en logisch na te denken wat ik zelf nodig had. Of wat ik een ander zou aanraden in dezelfde situatie. Ik heb me ziekgemeld en later die week een gesprek met mijn leidinggevende gehad over wat er gebeurd was en waar ik behoefte aan had. Ik kon mijn werk relatief makkelijk overdragen en mijn collega was begripvol. Het zorgde ervoor dat ik zelf grip kreeg op mijn ‘ziek’ zijn, dat ik zelf regie kreeg en dat ik zelf kon handelen in deze uitdagende situatie. Binnen twee weken was ik weer aan het werk en kon ik daarna de draad goed weer oppakken.

Ik kreeg meer grip op mijzelf

 Ik had hiermee een escalatie voorkomen en heb meer grip gekregen op mijzelf. Ik ben niet bemoederd door artsen of door mijn vrouw die zich vanzelfsprekend zorgen maakten. Juist dat ik het ‘zelf’ had doorstaan en beslissingen heb genomen gaf mij zelfvertrouwen. Ik denk dat dit ongelooflijk belangrijk is voor het herstel. Ik moest echt leren om zacht te worden voor mezelf. Angst en zorgen van anderen duwen je juist de verkeerde kant op.

Ik ben nu vijf maanden onderweg na deze ervaring en ik denk er nog regelmatig terug. Het kan zomaar eens dat ene zaadje zijn geweest voor een meer versterkt vertrouwen in mijzelf. Ik merk in elk geval dat ik gesterkt ben door deze ervaringen en ook hoe de afgelopen maanden daarna zijn verlopen geven mij meer vertrouwen. Ik hoop voor mezelf en voor mijn gezin en geliefden dat ik dit vertrouwen in mijzelf behoud, dat dit verder uitgebreid kan worden. Dat ik nu altijd kan blijven staan en dat ik er voor mezelf kan zijn, zodat ik er ook voor hen kan zijn.

Meer lezen?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *