Alan opende in deze blog de blogwisseling tussen beiden. Hier lees je aflevering 4 door Hans van Eeken.
Beste Alan,
Hier dan mijn eerste inhoudelijke reactie op jouw uitdagende brief. Als ervaringswerker ben ik gewend om bij het begin te beginnen, dus dat doe ik hiermee dan ook.
Uiteraard heb ook ik met stigma te maken gehad, in de aanloop tot en ook na mijn crisis, die in de periode 2000-2003 plaatsvond.
Voor gek verklaard worden, sociale uitsluiting, substantieel rolverlies en slachtoffer van het zondebok-mechanisme; ik heb alle varianten aan den lijve ondervonden…
Daar heb ik erg onder geleden en kon daar in eerste instantie niet mee omgaan. Pas nadat ik in een therapiegroep (traumaverwerking) bondgenoten ontmoette is dat, langzaam maar zeker, beter geworden. Enerzijds door de her- en erkenning die ik van groepsleden kreeg, anderzijds doordat ik gereedschappen aangereikt kreeg om uit de slachtofferrol te komen en ook weer zelfbepalend te kunnen worden.
In retrospect is mijn hele herstelproces een exploratie van (mijn) autonomie gebleken
Naarmate ik verder kwam in mijn herstelproces bleek mijn zelf-stigmatisering, maar ook de stigmatisering door anderen, steeds verder af te nemen.
Door onder andere betere zelfzorg werden mijn zelfgevoel en -beeld positiever, waardoor ik tegenslagen überhaupt beter aankon en mijn zelf-ondermijnende gedrag gestaag verminderde.
Toen ik in 2009 vanuit mijn functie van coördinator herstelactiviteiten & ervaringsdeskundigheid, frequent met mede-ervaringsdeskundigen (i.o.) ging samenwerken en ook deel ging nemen aan zelfhulpgroepen, viel mij op dat bij mijn bondgenoten eenzelfde beweging te zien was.
Eerlijk gezegd was stigma binnen die gremia nauwelijks een thema.
Men was in het hier en nu bezig hard te werken aan herstel…
Waar ik wél geconfronteerd werd met (zelf)stigma, was bij cliënten die ik bijvoorbeeld in de contactpoli’s ontmoette.
Hoe meer gehospitaliseerd, hoe meer stigma speelde en ook gekoesterd werd….
Wat dit onderscheid bepaalt, is volgens mij, de normalisering die de herstelbeweging hoog in haar vaandel draagt en de empowerment-attitude die zij uitdraagt. Stigma is iets wat ieder mens in allerlei levensstadia en -situaties overkomt, omdat het als disfunctioneel copingmechanisme een onderdeel is van allerlei acculturatie-, enculturatie- en socialisatieprocessen.
Laten we daarom vooral niet doen alsof ggz-cliënten het in dat opzicht slechter dan gemiddeld getroffen zouden hebben.
Mijn voorlopige conclusie is dat het beter is om te werken aan het eigen herstelproces, dan wel herstelprocessen te faciliteren, dan zoveel aandacht te geven aan negatieve zaken als stigma e.d.
Alles wat we aandacht geven wordt namelijk groter….
Met vriendelijke groet,
Hans
Alan Ralston is psychiater, filosoof, en lid van Schizofrenie Bestaat Niet (SBN). Hij fietst mee met de Social Run in het SBN-team.
Hans van Eeken is ervaringswerker, kwartiermaker en zelfhulp-facilitator. Naar aanleiding van het Social Run initiatief twitterde hij dat het überhaupt geen zin heeft om met iets dergelijks mee te lopen, want ‘het enige dat tegen stigma helpt is een individueel herstelproces’.
Lees ook:
• Zinvol Rennen: een blogwisseling (aflevering 1)
• Zinvol Rennen: een blogwisseling (aflevering 2)
• Zinvol Rennen: een blogwisseling (aflvering 3)
Geef een reactie