Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Licht vind ik in verbinding met de ander – zoekend in het donker

ien blogt deze keer over haar laastste psychose. Ze beschrijft heel raak hoe zwaar het is om zoekende in het donker, te zoeken naar licht.

Pien blogt deze keer over haar laastste psychose. Ze beschrijft heel raak hoe zwaar de zoektocht naar licht is na de zoveelste psychose en trauma’s. Pien is zoekende in het donker, zoekend naar een gevoel van licht.

Elke ochtend zet ik mijn daglichtlamp aan in de hoop dat ik niet té somber wordt. Lichamelijk en geestelijk ben ik op de bodem.

Laatste psychose

Een jaar geleden was mijn laatste psychose. En het is een gevecht om terug te krabbelen. Terug is een groot woord, het lukt me in ieder geval(nog) niet.

De donkere dagen verzwaren mijn stemming en maken dat ik meer last heb van mijn lichamelijke klachten. Ik zet de lavalamp aan en steek kaarsjes aan voor een warmere sfeer. Iets moois om naar te kijken. Stress en angst achtervolgen me elke dag naast het sissend geluid in het oor, ontspannen is moeilijk voor me.

Gedachtes

Opname na opname na opname na opname, sommigen waren traumatisch. Gedachtes, veel gedachtes. Rouw om overleden geliefden komt met golven terug in het gemoed, en zo snel ging het opeens..

De toekomst, voelt duister, nog een terugval of meer? Kan ik dan nog voor mezelf blijven zorgen en wat gebeurt er met mijn relatie? Mijn kat? En mijn vrienden? Mijn hart voel ik zakken, in koude modder..

Verlies

Veel verlies: opleidingen, cursussen, banen, waarvoor? Ik had zoveel opgebouwd na herstel van mijn eerste psychose: reizen, studeren, werken, relaties en veel vrienden. Dansen, golfsurfen, sporten, muziek maken, fotograferen, tuinieren, afspreken met vrienden, naar de film en zo verder! Mijn wereld is nu heel klein..

Lijden

Medicatie, vijfentwintig jaar GGZ, zes psychoses, bijwerkingen, trauma, KOPP, leven zonder toekomst, leven met verleden, overleven in het heden, het leven is lijden.

Verbinding

Elke dag zet ik de daglichtlamp aan. Zoekend in het donker naar licht. Licht vind ik alleen in verbinding met de ander, mijn partner, een vriendin, een bekende bij de buurt -ontmoetingsplek, de collega bij vrijwilligerswerk, een huisdier. 

Iedereen heeft pijn, verlies, angsten. Bijna iedereen zoekt connectie en een stukje herkenning, waardering. Het is vreselijk onvermijdelijk is dat iedereen pijn ervaart in het leven. Met steun, liefde, begrip en geluk, kan iedereen ook helen. Dat gevoel zoek ik in het donker. Dat gevoel geeft licht.


Pien is nu 25 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring als KOPP-kind met het opgroeien met een ouder met psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Meer lezen van Pien?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

4 reacties op “Licht vind ik in verbinding met de ander – zoekend in het donker”

  1. Dinette

    Beste Pien,
    Van harte wens ik je toe dat het delen mag helpen bij het helen.
    Je hebt diepe pijn verwoord en zoekt lichtpuntjes, dat is heel dapper.
    Zelf wens ik dat we in de GGZ elkaar hoopvolle verhalen vertellen omdat herstel mogelijk kan zijn, waar je het zelf donker inzag.
    Het Licht geeft hoop voor de toekomst.
    Groeten, Dinette

  2. H.

    Hallo Pien, ik herken veel in je verhaal: ik heb ook een psychose gehad (eentje, niet meerdere) en ben vermoedelijk ook KOPP kind. Verbinden heeft in mijn herstelproces ook steunend gewerkt. Even uit de bodemloze put van lijden, zwaarte en eenzaamheid. Voor de psychose had ik snel de neiging om me terug te trekken uit contact, me te isoleren, dat schijnt ook een kenmerk te zijn van trauma las ik ergens. Sinds enige tijd heb ik met mezelf afgesproken dat ik af en toe in een contact me niet meer focus op ‘willen ontvangen’ maar op ‘de ander iets geven’. Geen materiele dingen ofzo maar ik help dan met bv een klusje, ik deel wat te eten of glimlach naar iemand. Dat werkt ook helpend voor mij. Alsof daarmee een soort bestaansrecht ontstaat. Dat sissende gevoel in het oor/hoofd herken ik ook. Ik kwam er achter dat dat bij mij het gevolg was van de psychose. Energie die uit balans en uitgeput is en weer in balans gebracht en aangevuld dient te worden. Dat probeer ik nu met voeding, levensstijl, structuur, beweging en aarden weer op orde te krijgen. Het is een zoektocht, een reis in het onbekende maar ergens heb ik een geloof en vertrouwen dat het lichte altijd overwint. Ik wens je alle goeds toe.

  3. Kyon

    Heel goed verwoord, Pien. Authentiek ook.

    1. Mabel

      Herkenbaar, al heb ik geen psychose gevoeligheid ,de rest wel. Cptss zoals dat heet maar nooit schriftelijk erkend wordt in die k**ggz die mij nu probeert af te voeren over de schutting bij de huisarts te flikkeren als uitbehandelde chronisch psychiatrische patiënt.

      Alleen Ik haal geen licht uit verbinding ,omdat ik die verbinding niet voel. Iedereen is er allang vandoor gegaan. Je hoeft er weinig voor te doen,gewoon ziek worden.
      En inderdaad verlies, verlies ,verlies ,waarvoor, waarvoor, waarvoor.

      Ik ben het ‘lichtpuntjes denken’ wel voorbij.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *